Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 10. 2023 17:14

Bezpečnostní rada státu se zabývala situací na Blízkém východě po teroristickém útoku na Izrael, v Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí

Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 19. října 2023.
Tisková konference po jednání Bezpečnostní rady státu, 19. října 2023.
Bezpečnostní rada státu se na mimořádném zasedání ve čtvrtek 19. října 2023 zabývala možnými dopady situace na Blízkém východě po teroristickém útoku na Izrael na zajištění bezpečnosti v Česku a také aktuálním stavem nelegální migrace v bezprostředním okolí ČR i na vnější hranici Evropské unie.

Hlavním tématem jednání Bezpečnostní rady státu byla aktuální situace v Izraeli a eskalace napětí na Blízkém východě po teroristickém útoku Hamásu na Stát Izrael.

„Zajistit bezpečnost občanů je pro nás tím nejdůležitějším úkolem. V souvislosti se situací v Izraeli a vzhledem k rostoucímu počtu nelegálních migrantů na vnější hranici Evropské unie jsem se rozhodl svolat na dnešní den mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu. Cílem jednání bylo, abychom se vzájemně informovali o krocích, které bezpečnostní složky a další složky státu podnikají v zajištění bezpečnosti Česka a bezpečnosti našich občanů,“ uvedl po jednání předseda vlády Petr Fiala.

„Důležitou zprávou pro naše občany je, že České republice žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Žádným způsobem se nezvýšilo riziko možného útoku v Česku, které tak zůstává na stejném stupni jako dosud. Nemáme poznatky, a to dnešní jednání Bezpečnostní rady státu jednoznačně ukázalo, že by se nebezpečí teroristického útoku proti cílům v České republice nějak zvýšilo,“ konstatoval premiér Fiala.

Premiér Fiala zdůraznil, že Izrael má plné právo na obranu vlastní země a má plnou podporu české vlády. „Současně jsme si vědomi všech dopadů situace na Blízkém východě a zvýšeného napětí. Proto se připravujeme – a k tomu sloužila i dnešní Bezpečnostní rada státu – na všechny možné scénáře, i když jsou třeba velmi nepravděpodobné. Proto koordinujeme kroky příslušných složek státu, děláme přesně to, co máme v zájmu ochrany obyvatel dělat,“ podotkl.

V zájmu zajištění maximální bezpečnosti českých občanů proto stát přistoupil k preventivním opatřením, která například souvisí se zvýšenou ochranou rizikových objektů či rizikových akcí. „Všechny příslušné složky dělají vše, co je k tomu potřeba,“ uvedl premiér Fiala.

Bezpečností rada státu se zabývala také aktuální situací v oblasti nelegální migrace. Ačkoli počty nelegálních migrantů v ČR nedosahují úrovně z minulých let, vláda kvůli zvýšené aktivitě převaděčských skupin a nárůstu zachycených osob schválila zavedení dočasných preventivních kontrol na česko-slovenské hranici a k obdobnému opatření přistoupily i sousední státy.

„Postupujeme tak, abychom zabraňovali vstupu nelegálních migrantů na naše území, abychom přerušili trasy, kterými nelegální migrace organizovaná pašeráckými skupinami probíhá přes naše území, a zároveň, a to je důležité, také konstruktivně jednáme a hledáme společné evropské řešení,“ podotkl premiér Fiala.

„To, že jednotlivé evropské země přistupují k obnovování kontrol, byť třeba namátkových, ukazuje, že jen řešíme následky. Že to není řešení příčin a že toto řešení není dlouhodobě možné ani výhodné. Je potřeba nalézt evropské řešení nelegální migrace, upravit migrační a azylovou politiku tak, aby skutečně fungovaly a abychom dokázali s nelegální migrací účinně bojovat,“ konstatoval předseda vlády.

„Pro Česko je naprosto zásadní ochrana vnější hranice Evropské unie, abychom byli schopni už na vnější hranici zabránit vstupu nelegálních migrantů. Abychom spolupracovali s dalšími zeměmi, které jsou zdrojové nebo tranzitní pro nelegální migraci, abychom zlepšili návratovou politiku, upravili azylové řízení a udělali sadu dalších opatření, která skutečně konečně účinně zabrání nelegální migraci. Léta se o tom mluví, ale ty evropské nástroje v ruce nemáme,“ připomněl premiér Fiala.

Česká republika je připravena se podílet ještě více na ochraně vnější hranice, aby se nelegální migranti směrem do Evropy vůbec nevydávali. „Zároveň zdůrazňuji pozici České republiky, která trvá, že odmítáme jakoukoli formu přerozdělování nelegálních migrantů v Evropské unii,“ dodal předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie