Aktuálně

11. 2. 2011 21:13

ČR souhlasí s většinou opatření zvyšujících konkurenceschopnost EU

Česká republika má ohledně paktu pozitivní názor na celou řadu kroků, jako je důchodová reforma či rozumný vývoj mezd.

"Na druhou stranu otevřeně říkáme, že harmonizace přímých daní, například korporátní daně není pro nás na pořadu dne. Pak je ale samozřejmě ta fundamentální otázka, zda tyto kroky mají být jakýmsi způsobem zaváděny z evropské úrovně, nebo zda si je mají ve vlastním zájmu zavádět jednotlivé členské země. My se kloníme k tomu druhému", konstatoval premiér po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Německo a Francie minulý týden na summitu v Bruselu navrhly plán pro dlouhodobější řešení dluhových krizí eurozóny. Obě země předložily návrh na přijetí "paktu konkurenceschopnosti", který by měl směřovat k fiskální unii v rámci eurozóny. EU podle návrhu už podnikla kroky pro zachování finanční stability a na podporu návratu k růstu.

Francie a ČR se podle premiéra Nečase shodují například v nutnosti vytvoření legislativních protidluhových brzd. ČR jako takový prvek chystá takzvanou finanční ústavu. Shoda panuje i v tom, aby důchodové systémy reagovaly na demografický vývoj či nad nutností vzájemného uznávání kvalifikací a diplomů.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda vlády Petr Nečas u Elysejského paláce

S francouzským prezidentem předseda české vlády diskutoval také o jaderné energetice. "Obě země patří mezi země, které chtějí jakýmsi způsobem dosáhnout renesance jaderné energetiky v EU i jako významného prvku větší energetické bezpečnosti nejen členských zemí jako je Francie nebo ČR ale i Evropy jako celku," poznamenal český premiér.

V roce 2013 by měla vláda rozhodnout o vítězi tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín a francouzská společnost Areva patří mezi trojici zájemců o tuto zakázku.

Zájem francouzských představitelů podpořit jejich firmu, třeba konkrétně firmu Areva já považuji za naprosto přirozené. Úplně stejným způsobem postupuje americká vláda ve vztahu k firmě Westinghouse, nebo ruská vláda ve vztahu k firmě Rosatom," řekl předseda vlády

Reformy Nečasovy vlády jsou v OECD brány vážně

Reformní úsilí české vlády pokládá Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) za věrohodné, řekl novinářům český premiér Petr Nečas po dnešním setkání s generálním tajemníkem organizace Ángelem Gurríou. Přesto Nečas v Paříži dostal některá doporučení - vláda by měla například dál snižovat administrativní zátěž, zpružnit pracovní trh a zjednodušit daňový systém, tedy v zásadě pokračovat ve svých chystaných reformních krocích.

S Gurríou Nečas hovořil především o důchodové a zdravotní reformě, které označil za "klíčové elementy" reformního úsilí své koaliční vlády. Představitel OECD podle českého premiéra ocenil například připravovaný vznik Národní rozpočtové rady, tedy nezávislého orgánu, který bude posuzovat dopady legislativních návrhů na podobu státního rozpočtu.

"Vidíme, že Česká republika si vede dobře v řadě oblastí, kde mají jiné země světa a Evropy problémy," ocenil generální tajemník OECD. Připomněl, že růst ČR je v letech 2011 a 2012 očekáván kolem tří procent i více. "Je to nad evropským průměrem," podotkl. Další oblastí, kde si ČR vede dobře, je podle něj míra zadlužení.

Premiér Nečas navštívil Francii

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie