Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 11. 2011 22:58

Dálniční známky podraží. Roční bude za 1 500 korun

Elektronické mýto se zvýší pro vybrané emisní třídy o 25 procent, rozhodla vláda.

Hlavním důvodem zdražení je potřeba dodatečných příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury. V případě elektronického mýta jde o zohlednění omlazování vozového parku. Auta se postupně přesouvají do vyšších emisních tříd, které mají nižší sazby, což vede ke snižování výnosů z mýta,“ řekl premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda rozhodla, že celoroční dálniční známka podraží z 1 200 korun na 1 500. Jednoměsíční známka bude stát místo 350 korun 440 a cena desetidenní se zvýší z 250 na 350 korun.

Sazba elektronického mýta pro emisní třídy 0 – IV bude se od příštího roku zvýší o 25 %. U třídy V a vyšší zůstávají současné sazby stejně jako u autobusů. Zachovává se také zvýšená sazba v pátek od 15 do 21 hodin.

Předpokládaný dodatečný fiskální výnos u dálničních známek je 750 milionů korun, u elektronického mýta 1,3 miliardy. Z toho však zhruba 300 milionů korun odčerpají dohodnuté kompenzace domácím dopravcům,“ dodal předseda vlády.

Odhad tržeb vychází z dostupných výsledků prodeje kupónů do července 2011 a odhadu vývoje prodeje. Je zřejmé, že největší podíl předpokládaných tržeb je u ročních poplatků. Další zvýšení hodnoty krátkodobých poplatků by pak mělo vést k většímu prodeji ročních kupónů. Snížilo by se tak i riziko zneužívání krátkodobých kupónů jejich používáním na delší období oproti jejich platnosti, píše ministerstvo dopravy v důvodové zprávě ke schválenému materiálu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie