Aktuálně

16. 7. 2012 12:13

Jordánsko má zájem o českou výrobu

Český premiér Petr Nečas přijal jordánského premiéra Fájize Taráwna. Jde o historicky první návštěvu předsedy vlády Jordánska v České republice.

Důležitým tématem jednání byl rozvoj ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi. „České firmy úspěšně dodaly strojírenské výrobky, jako jsou turbíny, chtějí dodávat součásti železničních tratí nebo se rozvíjí spolupráce ve zbrojním průmyslu,“ řekl premiér Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle jordánského premiéra je zájem o další spolupráci například ve vodním hospodářství nebo v energetice. „Je potřeba, abychom otevřeli cestu ke vzájemné spolupráci, a to především soukromému sektoru,“ řekl premiér Fajíz Tarawná.

Zatímco parní turbíny dodala do Jordánska firma Škoda Power, o další energetické projekty usiluje ČKD DIZ, která má zájem o modernizaci elektrárny Samrá. Další česká společnost AŽD zase usiluje o modernizaci trati pro nákladní dopravu, která povede z fosfátových dolů do přístavu Akaba v Jordánsku.

V oblasti zbrojního průmyslu vojenský opravárenský podnik VOP CZ a Česká zbrojovka jednají o spolupráci při dodávkách a společné výrobě lehkých minometů a dalších střelných zbraní se státní zbrojovkou KADDB - King Abdullah II Design and Development Bureau.

Češi mohou pomoci s vodními zdroji

Hlavním problémem sužujícím jordánskou zemědělskou výrobu je chronický nedostatek vody. Téměř 90 % území země zaujímají pouště, obděláváno je pouze 7,8 % půdy, na jejíž zavlažování se spotřebovává přes 70 % veškeré vody.

V oblasti vodohospodářských projektů je zde velký potenciál, protože Jordánské hášimovské království patří mezi deset zemí, které jsou nejsušší v rámci celé planety, takže přístup k vodním zdrojům je klíčovým prvkem rozvoje ekonomiky na území Jordánska,“ řekl český premiér.

Oba premiéři také řešili politické otázky, jak z hlediska dvoustranných vztahů, tak otázky Blízkého východu.

Jordánsko nastoupilo cestu vnitřních politických reforem samo od sebe. Úroveň svobody slova, demokratického zastoupení a vlády práva je neporovnatelná s celým regionem okolních arabských zemí,“ dodal premiér Petr Nečas a ocenil stabilizační roli Jordánska i aktivní roli, kterou hraje v izraelsko-palestinském mírovém procesu.

Diplomatické styky mezi Jordánskem a ČSSR byly navázány 11. dubna 1964. Po rozdělení státu Jordánsko uznalo Českou republiku a navázalo s ní diplomatické styky královským dekretem z 23. února 1993 se zpětnou platností k 1. lednu 1993.

Vztahy se v současnosti rozvíjejí zejména v politické oblasti a v oblasti obrany a bezpečnosti. Důležitá byla návštěva českého předsedy vlády v roce 2008 a návštěva ministrů obrany a zahraničních věcí v roce 2009. K rozvoji vztahů nepochybně přispěla také návštěva krále Abdulláha II. v České republice během českého předsednictví v EU.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie