Tiskové konference

16. 7. 2012 11:59

Tisková konference předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády Jordánska Fajíze Tarawná, 16. července 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, vážené dámy a pánové, začíná tisková konference po jednání předsedy vlády ČR Petra Nečase s předsedou vlády a ministrem obrany Jordánského háshimovského království Fájizem Tarawnou. O úvodní vyjádření poprosím pana premiéra Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem velice rád, že jsem dnes mohl přivítat pana premiéra Jordánského království. Pan Fajíz Tarawná je první jordánský premiér, který historicky zavítal do ČR, a my jsme skutečně rádi, že se mohlo toto setkání uskutečnit. Jordánsko patří mezi tradiční, přátelské státy a partnery v regionu Blízkého a Středního východu a ČR vždy jednoznačně oceňovala stabilizační přínos, který Jordánské království mělo pro politický a ekonomický vývoj regionu. My jsme se dnes bavili o politických otázkách, jak z hlediska našich vztahů, tak o situaci v celém regionu. Z tohoto pohledu je nezbytné konstatovat, že Jordánské království nastoupilo cestu vnitřních politických reforem samo od sebe. Úroveň svobody slova, úroveň demokratického zastoupení a vlády práva je neporovnatelná s celým regionem okolních arabských zemí a my toto reformní úsilí velmi oceňujeme. Pan předseda vlády mne dnes informoval, že například až třetina jordánské ústavy byla cestou dodatků proměněna. My vidíme perspektivu v oblasti vzájemného ekonomického a obchodního vývoje. České firmy již úspěšně dodaly do Jordánska strojírenské výrobky jako turbíny, součásti železničních tratí, běží další spolupráce například ve zbrojním průmyslu a vidíme perspektivu pro české firmy z hlediska zapojení do energetického sektoru, dopravy, ale i vodního hospodářství. Během našeho jednání jsme také mluvili o situaci na Blízkém východě, my velmi oceňujeme stabilizační roli Jordánska, ale také aktivní roli, kterou hraje při izraelsko-palestinském mírovém procesu. My jsme se shodli s panem premiérem na tom, že je nezbytné pokračovat v intenzifikaci našich vzájemných politických i ekonomických vztahů a jsme přesvědčeni, že i dnešní návštěva pana premiéra v ČR společně s ministry jeho vlády, protože tu je velký potenciál v oblasti turistiky, přispěje k našim tradičně dobrým vzájemným vztahům. Pane předsedo vlády, dovolte mi, abych velmi ocenil to, že jste přijel do ČR a jsme rádi za vaši návštěvu.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji a o slovo poprosím premiéra Fájize Tarawnu.

Fajíz Tarawná, předseda vlády Jordánska: Vážený pane premiére, já začnu tím, že vám znovu poděkuji za toto pozvání k návštěvě české země, ke které chováme veškerý respekt jako k přátelskému partnerovi. A ještě jednou děkujeme za nastínění všech oblastí, kterých jsme se dotkli v našem rozhovoru, a chci vás ubezpečit, že naše vztahy se budou nadále prohlubovat. My nyní máme politické postoje, které se velmi podobají jiným politickým moderním státům, a nyní z toho nového pohledu hledíme na svět a vidíme, že některé reformy máme za sebou, ve kterých dále pokračujeme, stejně jako v ekonomických reformách. Proto musíme jít ruku v ruce se svými partnery a přáteli a tuto naši spolupráci musíme jako myšlenku nadále podpořit s tím, že otevřeme další možnosti spolupráce hlavně soukromému sektoru, protože vůle je přítomna. A další setkání mohou být jak v Ammánu, tak v Praze. Co se týče turismu, máme mnoho společného i různého, co můžeme nabízet. A krom toho je zde mnoho velkých projektů, které můžeme společně realizovat, ať už se to týká vodohospodářství, energetiky nebo turismu, u Mrtvého moře nebo v Petře, která je jedním z největších divů světa. A jsou další oblasti, které Jordánsko může nabídnout. Důležité je, že je potřeba, abychom tu byli a tuto cestu otevřeli. Toto bude hlavní podnět k našim oboustranným vztahům v budoucnosti. Děkuji ještě jednou.

Reuters: Já bych měl dotaz na pana jordánského premiéra, a sice k současné situaci v regionu. Situace v Sýrii se vyvíjí dramaticky v posledních dnech, jakým způsobem je Jordánsko eventuálně zapojeno do řešení této situace? Děkuji.

Fajíz Tarawná, předseda vlády Jordánska: Není pochyb o tom, že syrská situace je v dnešním dnu velmi důležitou osou toho, co se děje. Bohužel do dnešního dne násilí pokračuje, situace v Sýrii je komplikovanou situací. My jsme neočekávali postupný útěk uprchlíků a důstojníků či velvyslanců. Velvyslanci v Iráku a Bělorusku opustili svou misi. Co se týče Jordánska, víte, že dnes bohužel máme největší počet uprchlíků ze Sýrie, 135 000 uprchlíků je dnes v Jordánsku, zatím. Pokračujeme ve spolupráci s mezinárodními subjekty a humanitárními subjekty. Jordánsko se snaží, ale my jako Jordánsko máme nedostatek vodních zdrojů, nedostatek finančních zdrojů, ale plníme svou humanitární povinnost vůči našim bratrům. Nás dnes zajímá stabilita v celé oblasti, protože k nám je největší počet uprchlíků. Jsme členem Přátel Sýrie, jsme ve spolupráci s OSN a regionálními státy. Upřímně se přiznám, otázka dialogu je dnes nemožná, není možné provést dialog. Je třeba se vměšovat ze strany OSN za účelem toho, aby tu byla politická disciplína. Stále mluvíme o tom, aby došlo k politickému řešení, zastavme krveprolití a pak můžeme začít vést politický dialog a můžeme možná najít střední cestu mezi opozicí a režimem Sýrie.

Český rozhlas: Můžete nějak více konkretizovat možností českých investic do Jordánska? Vím, že je v provozu jen jedna trasa mezi Ammánem a Damaškem, jestli tam je nějaká perspektiva, případně elektrárny, kde se můžeme účastnit? A rád bych využil toho, že pan premiér jordánský je také ministrem obrany. Chtěl bych se zeptat na zkušenosti s odminovávacími stroji Božena, které tam působí od roku 2010, jak se využívají?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že skutečně vidíme velkou možnost, došlo k dodávkám parních turbín společností Škoda Power do jedné z elektráren. Běží další energetické projekty, kde naše firmy spolupracují se státními jordánskými firmami. Například se jedná o ČKD, která usiluje o modernizaci některých elektráren v Jordánsku. Vedle toho společnost AŽD usiluje o modernizaci některých prvků trati pro nákladní dopravu, která vede z fosfátových dolů na jordánském území do přístavu Akaba. Je tu možnost spolupráce v oblasti zbrojního průmyslu, kde vojenský opravárenský podnik i česká zbrojovka usilují o konkrétní kontrakty, které se týkají například lehkých minometů, ale i dalších střelných zbraní, které dodává Česká zbrojovka. A je tu i velký potenciál v oblasti vodohospodářských projektů, protože Jordánské království patří mezi deset zemí, které jsou nejsušší v rámci celé planety. Přístup k vodním zdrojům je klíčovým prvkem rozvoje ekonomiky na území Jordánského království. Jsou tu konkrétní firmy a konkrétní projekty, o nichž jsme se bavili. Chceme jít ale i dál, usilujeme o zřízení společného česko-jordánského byznys-fóra, kde by se setkávali zástupci obou vlád i podnikatelských subjektů. Dnes budou jednat i ministři průmyslu obou zemí a velmi rádi bychom viděli i jednání společného ekonomického výboru. Jak řekl pan premiér, potenciál ekonomické spolupráce je velký a měli bychom ho využít.

Fajíz Tarawná, předseda vlády Jordánska: Co se týče investic, rád bych uvedl, že země zálivu poskytly Jordánsku 5 miliard dolarů po dobu 5 let. Tedy miliarda jako grant Jordánsku. V rámci tohoto grantu se budou realizovat projekty v Jordánsku. Zatím se připravil dlouhý list projektů. Tyto jsou buď velké v energetickém průmyslu či dopravě a plynu anebo malé a střední podniky v různých krajích. Dnes máme nové fondy k rozvoji krajů, prosím, aby pan ministr průmyslu Jordánska předal české velvyslankyni seznam těch projektů, které byly v poslední době předány do rady zálivu, a prosím, aby ČR se s tím seznámila. V tom je možnost pro české firmy, aby v nejkratším období se seznámily a měly nápady a myšlenky. My jsme byli první země, která podepsala smlouvu, a možná jsme byli schopní a odstranili většinu min v Jordánském království a tím pádem jsme osvobodili většinu území od min, ale tato práce pokračuje. Co se týče tohoto českého zařízení, je to technická záležitost, kterou já nemohu definovat, ale vím, že dnes máme dobré zkušenosti, abychom spolupracovali se světem. Dokonce jsme nabízeli našim bratrům v Iráku, že jsme schopni pomoci Iráku v odstranění min od irácké okupace. My jsme předali návrhy v Libyi, kterákoliv arabská země potřebuje pomoc, to není obchodní záležitost, to je humanitární povinnost, kde musíme všichni v tomto spolupracovat. Co se týče zařízení k odstranění min, jsou aktivní, jsou úspěšné a dokonce se je snažíme využít mimo Jordánsko.

Reuters: Otázka směřuje k jednomu bodu, hovořili jste o roli OSN v řešení situace v Sýrii. Jak jsme tomu rozuměli, že by OSN měla dělat něco víc či jinak, pochopili jsme to správně? Máte nějaké návrhy?

Fajíz Tarawná, předseda vlády Jordánska: Samozřejmě je zde mnoho oblastí, první z nich je podpora iniciativy pana Kofiho Annana, ale ta možnost je úzká. Například počet lidí, kteří byli vysláni za OSN do Sýrie, byl malý, neměli žádný vliv na objem těch událostí, které se staly. Myslím, že situace je vážná a je větší než to, co bylo uděláno. Co se týče dění na Radě bezpečnosti, je potřeba skutečně vyvíjet velký tlak na vládní složky v Sýrii a najít bezpečnostní řešení pro krveprolití, které se denně odehrává. To řešení musí být mírové, alespoň pro tyto dny, aby se mohlo postoupit k politickému řešení. Aniž by se používalo násilí.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkujeme za vaše dotazy, hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Originál - Tisková konference předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády Jordánska Fajíze Tarawná, 16. července 2012

Tlumočeno - Tisková konference předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády Jordánska Fajíze Tarawná, 16. července 2012

Související zprávy