Aktuálně

7. 11. 2011 16:55

Kabinet projedná strategii péče o ohrožené děti

Koaliční vláda premiéra Petra Nečase je blízko schválení nové strategie péče o ohrožené děti. Příslušný dokument na vládní úrovni se má kromě jejich ochrany věnovat i podpoře rodin.

Ilustrační foto rodiče a dětiDokument s názvem Národní strategie péče o ohrožené děti má na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho základní principy důsledně projednávala i mezirezortní skupina. Cílem je vznik takového dokumentu, který zahrne i preventivní opatření, aby bylo možné co nejúčinněji předcházet ohrožení dítěte, popřípadě jej úplně minimalizovat.

V budoucnu se musíme zaměřit i na prevenci

Jednu z cest vidí vláda zejména ve zvyšování všeobecného povědomí veřejnosti v otázce práv dětí. Důraz klade také na zvyšování možnosti dětí a mladých lidí spolurozhodovat o tom, co se jich týká a ovlivňuje je.

Je třeba zajistit rovné šance i sociálně znevýhodněným či handicapovaným dětem

Další důležitou oblastí, kterou by se měl dokument zabývat, je i vyrovnávání příležitostí pro děti a mladistvé, kteří vyrostli v sociálně znevýhodněných podmínkách, ale i děti se zdravotním postižením.

Strategie se zabývá také podporou rodin, pozitivním rodičovstvím a vytvořením a zpřístupněním příslušných služeb.

Změní se název strategie

Ministři projednají též změnu názvu tohoto dokumentu, který ministerstvo navrhuje vzhledem k tomu, že dojde k tématickému rozšíření strategie. Navrhuje proto změnu Národní strategie péče o ohrožené děti na Národní strategii ochrany práv dětí.

Systém je nutné zaměřit na zvyšování kvality života dětí a rodin, eliminaci diskriminace a nerovného přístupu vůči dětem a podpořit všestranný rozvoj dítěte.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie