Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 10. 2012 13:06

Klienti směnáren dostanou větší ochranu

Směnárny nebudou smět mást zákazníka zavádějícími informacemi o výhodnějším kurzu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Zákon, který nastaví pravidla pro provozování směnáren, klade důraz na přísnější ochranu spotřebitelů. Navrhovaná právní norma, kterou schválila vláda, přinese zejména novou úpravu podmínek poskytování směnárenské činnosti. Zpřísní se řada pravidel pro provozování činnosti, ale dojde i ke zpřísnění případných sankcí. Snahou zákona je ochránit klienty směnáren.

Návrh v první řadě stanoví, kdo může směnárenskou činnost provozovat. Jedná se tak o banky, spořitelní a úvěrní družstva ale i soukromé směnárníky. Pro všechny tyto kategorie budou platit jasné regulatorní požadavky, které určí zákon. „Stanoví naprosto pregnantní požadavky, které musí směnárníci plnit, aby získali od regulátora, tedy České národní banky, potřebné povolení,“ uvedl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Jednou ze změn je pravdivé informování zákazníka směnárny o podmínkách smluvního vztahu před jeho uskutečněním. Informace o výhodnějším směnném kurzu nemá být zaměnitelná se směnným kurzem na kurzovním lístku.

Směnárenství je v současnosti upravováno devizovým zákonem. Smyslem nové regulace směnárenské činnosti již ovšem nemají být devizové aspekty, ale právě regulace poskytování služeb a ochrana klientů, jimž jsou tyto služby poskytovány. „My jsme přesvědčeni, že v moderním právním řádu to do devizového zákona nepatří, že si zaslouží svůj vlastní zákon,“ řekl ministr Kalousek, který nový zákon předložil.

Předseda vlády Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek, tisková konference po jednání vlády

Pokuta pro směnárníky může být až 2,5 milionu korun

Návrh obsahuje také úpravu některých vztahů při poskytování směnárenských služeb, týkající se například kurzovního lístku, předsmluvních informačních povinností či povinnosti vydat doklad o provedení směnárenského obchodu.

Zákon má také jasně vymezit povinnosti ve vztahu k jejich klientům směřující k ochraně spotřebitele. Pro způsob uveřejňovaní kurzovního lístku budou nyní nastavena jasná pravidla. Směnárník bude muset svého klienta také informovat o podmínkách směny před jejím uskutečněním.

Úprava zavádí také sankce vůči nepoctivým směnárníkům, kterým by v případě porušení pravidel hrozila pokuta až do výše 500 tisíc korun. Pokuta by se v případě opakování prohřešku mohla vyšplhat do výše až 2,5 milionu korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie