Aktuálně

11. 3. 2010 9:16

Martin Barták se sešel se svým polským protějškem Bohdanem Klichem

Vicepremiér a ministr obrany ČR Martin Barták ve středu přijal polského ministra obrany Bohdana Klicha.

Hlavním tématem jednání obou ministrů bylo navýšení počtu vojáků působících v zahraničních operacích. Polský ministr obrany Bohdan Klich po dnešní schůzce s Martinem Bartákem uvedl, že by ocenil, kdyby Parlament ČR navýšení počtu vojáků v misi ISAF schválil.

"Doufáme, že český parlament zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu schválí. Budoucí spolupráce obou zemí v provincii Ghazní je důležitá pro úspěch mise ISAF," řekl po společném jednání Bohdan Klich.

O větší nasazení českého kontingentu NATO v Afghánistánu požádal minulý týden jeho generální tajemník Anders Fogh Rasmussen při své návštěvě České republiky. Šéf Severoatlantické aliance zároveň projevil zájem o české letecké instruktory a lékaře, kteří by v oblasti mohli působit od roku 2011.

Vláda premiéra Jana Fischera navrhuje rozšířit českou misi na středním východě o 55 příslušníků armády, z čehož by 40 vojáků mělo chránit polskou základnu v provincii Ghazní a zbylých 15 českých příslušníků vojenské policie by mělo na starosti výcvik místní afghánské policie. Sněmovna bude o tomto vládním návrhu rozhodovat příští středu.


"Pokud sněmovna navýšení účasti o 55 vojáků neschválí, zařadí se Česká republika do úzkého okruhu zemí, které alianci neposkytly další ozbrojené síly," uvedl český ministr obrany Martin Barták.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie