Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 2. 2024 19:01

Německo nabídlo české armádě dalších 15 tanků Leopard 2A4, přijetí daru projednala vláda

Premiér Petr Fiala, vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš a ministryně obrany Jana Černochová na tiskové konferenci po vládě, 21. února 2024.
Premiér Petr Fiala, vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš a ministryně obrany Jana Černochová na tiskové konferenci po vládě, 21. února 2024.
Armáda České republiky může získat od Spolkové republiky Německo darem dalších patnáct tanků Leopard 2A4. Přijetí daru projednala vláda Petra Fialy na schůzi ve středu 21. února 2024. Zabývala se také návrhem věcného záměru zákona o řízení a kontrole veřejných financí, odsouhlasila novou Národní strategii veřejného zadávání ČR pro období let 2024 až 2028 a zabývala se i návrhy na další pomoc českým zemědělcům.

Flotila tanků Armády ČR se může v blízké budoucnosti rozrůst o dalších 15 strojů Leopard 2A4, z toho 14 bojových tanků a jeden vyprošťovací. České republice je chce darovat vláda Spolkové republiky Německo. Přijetí bezúplatného daru projednala vláda. „Německo tím oceňuje naši vojenskou pomoc Ukrajině. I tato zvažovaná nabídka by měla podobný scénář, na základě kterého už česká armáda dostala loni a předloni patnáct tanků jako kompenzaci našich dodávek vojenské techniky na Ukrajinu. Německá nabídka má pro nás i další výhody. Umožňuje nám zbavit se další části závislosti na ruské technice a modernizovat naši armádu,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Následně nám německá strana nabízí dalších 15 tanků stejného typu k prodeji za totožnou cenu, za jakou tyto stroje nakupuje německá armáda. O tomto případném nákupu by opět musela rozhodnout česká vláda. Více v tiskové zprávě Ministerstva obrany.

Česká republika podpořila boj Ukrajiny za svobodu a proti ruské agresi zasláním mimo jiné 62 tanků ruské výroby, 131 bojových vozidel pěchoty, 6 helikoptér, 16 systémů protivzdušné obrany, tisíce raket do raketometů, desítek tisíc dělostřeleckých nábojů či více než čtyř milionů nábojů pro ruční zbraně. „Pomáhat Ukrajině je morální, je správné a je to také v zájmu naší vlastní bezpečnosti,“ zdůraznil předseda vlády.

„Za tuto pomoc jsme také získali kompenzaci zhruba v hodnotě 19 miliard korun od našich spojenců, získali jsme také patnáct tanků Leopard 2A4 v hodnotě čtyř miliard korun a osm vrtulníků za šest miliard korun a tak bych mohl pokračovat,“ podotkl premiér Fiala a připomněl i významný přínos, který vládou podporovaná pomoc Ukrajině znamenala pro český průmysl. České firmy už získaly vývozní licence na Ukrajinu za více než 130 miliard korun a další české firmy se už zapojují do plánované poválečné obnovy Ukrajiny.

Vláda projednala a schválila Národní strategii veřejného zadávání ČR pro období let 2024 až 2028. Jejím cílem je nastavit efektivní a měřitelnou vládní strategii veřejných nákupů, zvýšit právní jistotu a předvídatelnost pro zadavatele i dodavatele a zaručit lepší služby pro občany, konsolidovanější veřejné rozpočty a konkurenceschopnější firmy. Veřejné nákupy a investice jsou zásadní hybnou silou české ekonomiky, protože ročně dosahují zhruba 15 procent HDP. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kabinet se zabýval také návrhem věcného záměru zákona o řízení a kontrole veřejných financí, který připravilo Ministerstvo financí. Současný zákon je již více než dvacet let starý a nevyhovuje potřebám praxe. Nová právní norma má proto systém řízení a kontroly veřejných financí zmodernizovat, zjednodušit a zefektivnit. Cílem je mimo jiné odstranit neopodstatněné duplicity kontrol a snížit administrativní zátěž na straně kontrolovaných osob díky stanovení povinnosti dodržovat zásadu jednotného auditu. Součástí finálního návrhu zákona, který má ministerstvo vládě předložit do 30. září, má být například zrušení povinnosti zřizovat interní audit v obcích do 15 tisíc obyvatel či povinnost dodržovat mezinárodní standardy interního auditu.

Vláda projednala také tři novely nařízení vlády, která se týkají zemědělství a mají zemědělcům zjednodušit práci a zlepšit podmínky na polích a v péči o zvířata. Novelou nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření ekologické zemědělství dojde například k navýšení podpory na pěstování zeleniny a jahodníku na orné půdě v režimu ekologického zemědělství o 122 eur na hektar a mírně vzrostou i sazby pro ostatní plodiny nebo pícniny. Zrušena byla pro zemědělce zatěžující podmínka pěstovat na 20 % výměry orné půdy v ekologickém režimu netržní plodiny.

Další dvě novely nařízení vlády – o stanovení podmínek provádění opatření zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací a o stanovení podmínek provádění opatření dobré životní podmínky zvířat – mají zase zemědělcům v živočišné výrobě snížit byrokracii a pomoci zlepšit podmínky zvířat v chovech. Hlavní změny se týkají likvidace dotěrného hmyzu. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství.

Vláda rozhodla také o změně nařízení o nepřijatelnosti žádostí občanů třetích zemí o udělení oprávnění k pobytu na území České republiky podávaných na zastupitelských úřadech. Jeho platnost měla vypršet 31. března 2024, ale protože ruská agrese proti Ukrajině nadále trvá, rozhodla vláda při zachování stejných restrikcí jako dosud prodloužit platnost nařízení na dobu neurčitou.

Kabinet se zabýval také dvěma žádostmi o poskytnutí investiční pobídky. Žádosti firem Exyte Technology CZ a Semperflex Optimit vláda neschválila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie