Aktuálně

28. 3. 2012 16:36

Novela zpřísní pravidla pro insolvenční správce

Podmínky pro výkon funkce insolvenčního správce budou náročnější. Nová pravidla schválila ve středu vláda.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Zapadá do celkové snahy ministerstva spravedlnosti zaměřit svoji pozornost na insolvenční řízení v České republice,“ uvedl po středečním jednání vlády ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Připomněl proto vysoké nároky na odborné schopnosti i mravní hodnoty insolvenčních správců, které na ně společnost klade.

Stát se insolvenčním správcem bude náročnější

Uchazeč o funkci bude muset splnit několik nových podmínek. Aby se mohl stát insolvenčním správcem, bude muset například doložit minimálně tříletou odbornou praxi. Výrazně se také zpřísní insolvenční zkoušky. Dosud měli advokáti a daňoví poradci u těchto zkoušek výhody. Nemuseli například skládat zkoušku z práva, informoval na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Pospíšil. „Do budoucna budou podmínky pro všechny žadatele stejné, tedy i pro advokáty i daňové poradce,“ uvedl ministr Pospíšil.

Nároky na bezúhonnost insolvenčních správců se nově rovněž rozšiřují. Žadateli o funkci dosud stačilo doložit, že v minulosti nebyl odsouzen za úmyslný trestný čin. Nyní musí prokázat, že se nedopustil ani nedbalostního trestného činu.

Omezuje se také doba, po kterou bude možné funkci vykonávat, a to na pětileté období. „Časovým omezením chceme mimo jiné učinit kontrolu po určité době a za druhé chceme předejít takzvaným „mrtvým správcům“, kteří jsou formálně vedeni v seznamu, ale reálně funkci nevykonávají,“ říká ministr spravedlnosti.

Dohled nad správci se zpřísní

Ministerstvo také zkvalitní dohled nad správci. Podle ministra spravedlnosti by měl mít jeho úřad podobnou roli, jakou má například vůči exekutorům. V současnosti vykonávají dohled nad insolvenčními správci krajské soudy. „Nebude na škodu, když to bude dělat také ministerstvo spravedlnosti,“ doplnil.

Novinkou je také zavedení možnosti uložení sankce. Insolvenčním správcům bude nyní hrozit peněžitá sankce až do výše 200 tisíc korun. Podle ministra může správci hrozit ale i ukončení činnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie