Aktuálně

6. 11. 2013 10:24

Poplatek za den v nemocnici má být 60 korun

Premiér Jiří Rusnok a ministři před jednáním vlády, 6.11.2013
Premiér Jiří Rusnok a ministři před jednáním vlády, 6.11.2013
Vláda schválila návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Schválený návrh reaguje na nedávný nález Ústavního soudu, který uplynutím letošního roku ruší regulační poplatek za lůžkovou péči. Cílem změny je zachování rovnováhy systému poskytování lůžkové péče i v roce 2014. Vláda požádala zároveň Poslaneckou sněmovnu, aby novelu zákona přijala již v prvním čtení. Změna by mohla začít platit v průběhu února až března, záleží na tom, kdy poslanci normu projednají.

„Navrhujeme stávající poplatek 100 korun za poplatek v nemocnici, který Ústavní soud ruší, nahradit sumou 60 korun za den pro všechny hospitalizované nad 18 let,“ řekl premiér Jiří Rusnok.

Určitý poplatek je podle ministerstva zdravotnictví nutný, neboť tvoří významný příjem části poskytovatelů zdravotnických služeb, kteří by bez něj mohli zkrachovat.

V letošním roce tyto poplatky představují pro nemocnice a další lůžková zařízení příjem ve výši 2,1 miliardy korun. Úpravou výše poplatku na 60 Kč za den dojde ke snížení celkového objemu vybraných peněz o zhruba miliardu na 1,1 miliardy korunročně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie