Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 2. 2012 18:57

Poslanci schválili vrácení majetku církvím

Vládní návrh na majetkové vyrovnání státu a církví a náboženských společností schválila poslanecká sněmovna v prvním čtení.

Hlasování v Poslanecké sněmovně Parlamentu - ilustrační fotoNávrh na církevní restituce řeší majetkové křivdy, které byly na církvích a náboženských společnostech spáchány komunistickým režimem po roce 1948. „Církevní restituce jsou dvacet let nevyřešeným problémem, který blokuje rozvoj tisíců obcí a měst v této zemi, a jsem rád, že se posunul do druhého čtení,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Splátky potrvají třicet let

Celkový objem naturálních restitucí se zvýší z 51 miliard na 75 miliard korun. Zároveň dojde ke snížení finanční náhrady z 83 na 59 miliard.

Hlavní částí majetku, který má být církvím a náboženským společnostem vrácen, tvoří zemědělské nemovitosti, zejména pole, lesy, rybníky a související stavby, se kterým církve a náboženské společnosti dříve samy hospodařily.

Finanční náhrada za nevrácený původní církevní majetek má být vyplacena ve třiceti ročních splátkách, přičemž došlo ke zkrácení této lhůty z původně navrhovaných šedesáti let. Nesplacená výše finanční náhrady bude každý rok valorizována podle míry inflace.

Přechodné období financování má podle dohody trvat 17 let. První tři roky bude částka příspěvku konstantní, dalších 14 let se pak má každoročně snižovat o pět procent.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie