Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 9. 2011 17:04

Církve dostanou zpět majetek, schválila vláda

Vládní kabinet premiéra Petra Nečase schválil parametry majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Ministerstvo kultury je velice rychle schopno připravit paragrafové znění příslušného zákona, který půjde do připomínkového řízení a zhruba do tří měsíců předložíme tento zákon do sněmovny,“ řekl ministr kultury Jiří Besser.Předseda vlády Petr Nečas a ministr kultury Jiří Besser, TK po jednání vlády 27. září 2011 (IMG_0324_dote

Majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi vychází z návrhu zákona o majetkovém vyrovnání, který byl schválen vládou 2. dubna 2008 se změnami. Návrh má napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu.

Podle schváleného návrhu se zvýší celkový objem naturálních restitucí z 51 miliard na 75 miliard korun. Zároveň dojde ke snížení finanční náhrady z 83 na 59 miliard.

Naturálně bude vydáván majetek ve vlastnictví státu

Hlavní částí majetku, který bude církvím a náboženským společnostem vrácen, tvoří zemědělské nemovitosti – pole, lesy, rybníky a související stavby, se kterým církve a náboženské společnosti dříve samy hospodařily.

Finanční náhrada za nevrácený původní církevní majetek bude vyplacena ve 30 ročních splátkách – zkrácení doby vyplácení na 30 let z původních 60 let. Nesplacená výše finanční náhrady bude každý rok valorizována podle míry inflace.

Přechodné období financování církví a náboženských společností bude trvat 17 let od nabytí účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání. První 3 roky bude částka příspěvku konstantní, dalších 14 let se částka bude každoročně snižovat o 5 procent.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie