Aktuálně

28. 3. 2013 11:11

Práce načerno je mnohem méně, než byl předpoklad

Karta sociálních systémů, kontroly podnikatelů a financování veřejných služeb byly hlavními tématy jednání premiéra s ministryní práce a sociálních věcí.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Samotná myšlenka sKaret byla dobrá idea, někdy v budoucnosti bude tato myšlenka oprášena. Elektronický platební prostředek v sociálních systémech má svůj význam, nicméně to provedení tuto myšlenku zdiskreditovalo,“ řekl premiér Petr Nečas k sociálním kartám s tím, že ministryně Ludmila Müllerová zdědila tento neúspěšný projekt od minulého vedení ministerstva.

„Doporučil jsem paní ministryni, aby projekt sKaret byl ukončen. Politické, ale i věcné náklady spojené s tímto systémem, rozpor s uzavřenými obchodními smlouvami mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a soukromými subjekty na druhé straně, nutné legislativní změny plynoucí z rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů prostě vytváří takovou situaci, kde to nejméně špatné řešení, minimalizující náklady finanční, věcné i politické, je odstoupení od tohoto projektu,“ dodal předseda vlády.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová přinese příslušný materiál na vládu, která o osudu karty sociálních systémů definitivně rozhodne.

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase po jednání s ministryní Ludmilou Müllerovou, 28. března 2013

Švarcsystém je démonizován, řekl premiér

Dalšími tématy jednání bylo financování veřejných služeb a otázka efektivity kontrol podnikatelů. „Rozsah černé práce je u nás výrazně menší, než jsme si mysleli,“ řekl premiér. Provedeno bylo 35 tisíc kontrol u podnikatelských subjektů, ze kterých bylo odhaleno pět tisíc lidí pracujících načerno.

„Kontroly také ukázaly, že tzv. švarcsystém je démonizován. V naší ekonomice a na našem trhu práce hraje naprosto okrajovou úlohu, je naprosto nezajímavý, využívaný velmi ojediněle,“ dodal předseda vlády s tím, že kontroly zjistily pouhou pětistovku případů zaměstnávání „levnějších“ osob samostatně výdělečně činných. Kontroly mají být v budoucnu podle premiéra zaměřeny hlavně na bezpečnost práce, ochranu zdraví a života pracovníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Co je švarcsystém?

„Snaha zaměstnavatelů snížit celkové náklady na pracovní sílu tím, že část kmenových zaměstnanců nahradí levnějšími OSVČ, které navíc nabízejí sekundární výhodu rychlejšího rozvázání kontraktu, a ještě k tomu bez odstupného.“

Miroslav Zámečník, člen NERV

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie