Tiskové konference

28. 3. 2013 10:14

Tiskový brífink po setkání předsedy vlády Petra Nečase s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou, 28. března 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dobrý den, vážené dámy a pánové, začíná brífink po setkání předsedy vlády Petra Načase s ministryní práce a sociálních věcí paní Ludmilou Müllerovou. Pane premiére, poprosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. My jsme dnes měli velmi podrobné jednání s paní ministryní Müllerovou, opakovaná jednání na téma MPSV a jednotlivých problematik, které tento resort má na starosti. Já chci úvodem zdůraznit jednu věc, že jsem si plně vědom toho, že za zdrcující většinu, ne-li prakticky za všechny problémy, které jsou v resortu MPSV, nenese zodpovědnost paní ministryně Müllerová. Ona je zdědila a musí je řešit. Všechna kritická slova, která ode mne zazní, nejsou mířena vůči ní, ale vůči kritické situaci v celé řadě oblastí.

Za prvé, bavili jsme se o některých záležitostech, které vznikly v minulých měsících a letech na tomto resortu, bavili jsme se i o personálním obsazení top managementu resortu MPSV a shodli jsme se s paní ministryní, že jistá míra personální diskontinuity bude něco, co resortu MPSV prospěje. V tuto chvíli asi není prostor říkat, kde a koho konkrétně by se to týkalo, nicméně změna to bude viditelná a bude zřetelná a je nezbytná a paní ministryně toto mé doporučení slyšela a má v těchto krocích mojí velmi výraznou podporu. Nemohli jsme se vyhnout problematice S-karet, které považujeme za velmi důležité věcné téma, ale dnes bohužel i politické. Opět zde chci zdůraznit dvě základní věci. Teze první, samotná myšlenka S-karet byla dobrá idea. Jsem přesvědčen, že někdy v budoucnosti bude muset být tato myšlenka oprášena a elektronický platební prostředek v sociálních systémech má svůj význam. Nicméně provedení v podstatě tuto myšlenku zdiskreditovalo a podle mého názoru velmi výrazným způsobem se podle toho budeme muset zachovat. Teze druhá, je to právě jeden z typických problémů, které paní ministryně Müllerová zdědila z minulosti, nenese za ně zodpovědnost. Nese zodpovědnost pouze za to, jak tato složitá a těžká situace bude vyřešena. Já jsem na základě podrobné analýzy, kterou jsme si provedli, doporučil paní ministryni, a samozřejmě konečné rozhodnutí, co předloží vládě, bude na ní, aby projekt S-karet byl ukončen. Politické, ale i věcné náklady, které jsou spojeny s tímto systémem, pravděpodobný rozpor s uzavřenými obchodními smlouvami mezi MPSV a soukromými subjekty. Na druhé straně nutné legislativní změny plynoucí z rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů vytváří takovou situaci a takový terén, kde to nejméně špatné řešení minimalizující náklady finanční, věcné i politické je odstoupení od tohoto projektu. Takže paní ministryně přinese příslušný materiál na vládu, ale to, co nakonec předloží z hlediska resortní odpovědnosti je na ní, nicméně mé doporučení je tady velmi výrazné.

Bavili jsme se také o systému financování veřejných služeb. Já se budu chtít setkat s představiteli systému, který poskytuje sociální služby, a paní ministryně má moji podporu v tom, že bude usilovat o to, aby byly navýšeny prostředky, které jdou do systému sociálních služeb, a myslím si, že i po tomto mém setkání s představiteli sektoru sociálních služeb jsme připraveni tuto záležitost věcně na vládě řešit.

Poslední záležitostí, kterou jsme se zabývali podrobně, byla otázka efektivity kontrol, které jsou vykonávány u podnikatelských subjektů. Kontrolní činnost byla velmi intenzivní, nicméně přišel čas analyzovat praktické výsledky a z nich plyne mimochodem poměrně důležité a pozitivní zjištění, že např. rozsah černé práce je u nás výrazně menší, než jsme si mysleli. Protože jestliže bylo provedeno 35 tisíc kontrol u podnikatelských subjektů a odhaleno bylo všeho všudy 5 tisíc lidí, kteří pracují na černo, tak si myslím, že ten jev je do značné míry démonizován. Navíc kontroly ukazují ještě jednu závažnou věc, a sice že tzv. švarc systém je super démonizován, hraje v naší ekonomice a v našem trhu práce naprosto okrajovou úlohu, je v podstatě naprosto nezajímavý, je využíván naprosto ojediněle a vůbec nemá význam investovat do nějakého potírání švarc systému, který de facto na našem trhu práce, jak tyto kontroly ukazují, prakticky neexistuje. Protože jestliže proběhlo 35 tisíc kontrol a bylo odhaleno 500 případů, kdy byl použit švarc systém, tak si myslím, že ten nepoměr 35 tisíc versus 500 je naprosto zřetelný a my jsme se shodli s paní ministryní, že kontrolní činnost resortu MPSV v této věci bude zefektivněna, kontroly by měly být zaměřeny především tam, kde skutečně jsou reálné společenské hodnoty a náklady typu bezpečnost práce, ochrana pracovníků z hlediska ochrany zdraví a života, než nahánění podnikatelských subjektů, nošení smluv u sebe u zaměstnanců apod. Tyto věci se budou výrazným způsobem redukovat a já jsem velice rád, že jsme se s paní ministryní na tomto shodli. Takže paní ministryně, prosím.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Příjemné dopoledne vám všem, milé dámy, pánové. Já bych jen pár slov k tomu, co tady od pana premiéra už zaznělo. Hovořil hned v úvodu o případných personálních změnách. Dohodli jsme se na nich a budou v nějakém kratším časovém okamžiku realizovány. A to nejenom proto, abychom někomu chtěli dávat najevo nesouhlas s jeho prací, ale zejména proto, abychom se nově odpíchli a nově, s novým elánem a s novým zadáním uměli řešit problematiku zejména na úřadech práce apod.

Co se týče problematiky S-karet. Skutečně je to dlouhotrvající příběh. Musím říci, že jsem předložila do vlády návrh novel zákonů, které upravují užívání S-karty tak, jak to požadoval již zmíněný Úřad pro ochranu osobních údajů, ombudsman ad. Dnes jsme s panem premiérem hovořili i o tom, jaké dopady má stávající situace, hovořili jsme i o tom, že Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby jednak pozastavila vydávání S-karet, a také aby se vyjádřila, připravila takové změny, které povedou k ukončení projektu S-karty. Já na příští týden zcela nepochybně přinesu nějaký návrh, který bude vláda projednávat, a čekám na konečné rozhodnutí vlády.

Co se týče již zmíněných sociálních služeb, ano, víte, že jsme v minulých dnech rozdělili prvních 100 mil., které byly určeny zejména pro ty organizace, které mají významné existenční problémy, a to až takové, pro které by nemohly dále svojí činnost provozovat. Ve spolupráci s kraji tyto prostředky budou rozděleny a pak bude následovat, v případě, že bude vláda ochotna do systému vpustit ještě další potřebné prostředky, tak bude provedeno další dofinancování potřebných sociálních služeb a poskytovatelů. Co se týče záležitosti k nelegální práci, musím říci, že opravdu jsme byli velmi intenzivní v počtu prováděných kontrol v roce 2012 a z mého pohledu je potřeba tak, jak o tom tady pan premiér hovořil, oddělit nelegální práci, švarc systém, a oddělit to, který pracovník skutečně má zájem se pohybovat v té šedé ekonomice a který naopak vykonává svoji práci tak, jak nejlépe umí. Jsem přesvědčena, že jsme upravili i v novele zákona o zaměstnanosti takový ten dramatický přístup, který vede k tomu, že pracovník musí mít na pracovišti pracovní smlouvu, protože naši inspektoři jsou nepochybně ochotni a schopni dohledat bez jejich dokládání to, že jsou pojištěni sociálně či zdravotně a že tedy legálně pracují. Toto jsme schopni řešit bez nějakého týrání pracovníků na stavbách, v restauracích apod. Věřím, že to povede k větší spokojenosti i s naším SUIPem.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Děkuji za vyčerpávající úvodní slovo a prosím teď vaše dotazy. Vzhledem k času vás prosím pouze o tři dotazy, a to k tématu.

ČTK, Kateřina Krausová: K projektu S-karet, kdy by případně měl být projekt ukončen a jaké bude následné jednání s Českou spořitelnou? Počítá se s kompenzacemi?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Samozřejmě pokud se definitivně rozhodneme, a můj názor to je, odstoupit od tohoto projektu, tak nemá význam to prodlužovat, natahovat. Viděl bych to v horizontu týdne, dvou maximálně přijmout příslušné stanovisko vlády, rychle nachystat příslušnou legislativní změnu, kterou co nejrychleji můžeme prosadit v parlamentu, a myslím si, že není žádný důvod to odkládat.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Kompenzace asi v tuto chvíli je předčasné řešit, protože vláda ještě nerozhodla, tzn., vyčkáme na rozhodnutí vlády a následně potom je potřeba vstoupit v jednání s Českou spořitelnou v případě, že tento návrh bude akceptován.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jsme jako stát solidní instituce a respektujeme, že byla uzavřena řádná obchodní smlouva s MPSV a provozovatelem S-karet, a jsme si vědomi, že mu vznikly jisté náklady, a chceme vystupovat solidně a věříme, že i protistrana bude vystupovat solidně.

Česká televize, Filip Horký: Paní Müllerová, budete se řídit doporučením premiéra, nebo ještě příští týden přinesete na vládu svůj pozměňovací návrh, tedy že by S-karty byly pouze jako průkazky?

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí: Já jsem již tady o tom hovořila, já jsem předložila do vlády návrh, který upravuje stávající legislativní podmínky pro užívání S-karty a to, jestli se vláda rozhodne nakonec jinak, to bude záležet na jejím rozhodnutí.

Právo, Königová: Zmínili jste tři témata, mě by zajímalo čtvrté. Dotkli jste se dnes případného zvyšování minimální mzdy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, o tom jsme nejednali.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, děkujeme za účast a hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po setkání předsedy vlády Petra Nečase s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou, 28. března 2013

Související zprávy