Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 11. 2023 16:39

Pracovní cestu po subsaharské Africe zakončil premiér Fiala v Pobřeží slonoviny, kde podpořil dopravní průmysl

Premiér Fiala se v Abidžanu setkal se svým protějškem Robertem Beugré Mambé, 10. listopadu 2023.
Premiér Fiala se v Abidžanu setkal se svým protějškem Robertem Beugré Mambé, 10. listopadu 2023.
Úspěšnou týdenní cestu po subsaharské Africe zakončil předseda vlády 10. listopadu v Pobřeží slonoviny. V Abidžanu se setkal se svým protějškem, předsedou vlády Robertem Beugré Mambé a dalšími členy ivorijské vlády, a následně také s viceprezidentem Tiemoko Meylietem Koné. Během jednodenního programu podpořil české podnikatele na obchodním fóru a navštívil také nemocnici Treichville, která je vybavena českým zdravotnickým zařízením.

„Státy, které jsme navštívili, byly pečlivě vybírány, aby se využil potenciál českých firem, aby mohly navázat nové kontakty nebo prohloubit už existující vztahy. Soustředili jsme se na státy, které usilují o stabilitu, mír a které mají v záměru rozvíjet svoji ekonomiku a snaží se o vytváření stabilního podnikatelského prostředí,“ řekl předseda vlády a dodal, že obchodních fór se na jednotlivých zastávkách účastnily stovky podnikatelů a v každé z navštívených zemí se jednalo o dodávkách a kontraktech v řádech miliard korun.

„Afrika je kontinent, který bude v polovině našeho století nejlidnatější, je kontinentem budoucnosti a je podle mě nejvyšší čas, abychom tady měli také silnou stopu, kontakty, abychom nezačali, až bude pozdě, ale abychom s tou spoluprací začali už teď. Nejde to bez politické podpory, je to kontinent, kde ta politická podpora otevírá dveře byznysu, a i z tohoto důvodu je důležité, že jsem tu byl. Nesmíme zapomínat na to, že tyto země potřebují i rozvojovou spolupráci, že se musíme soustředit na projekty, které pomáhají zlepšovat kvalitu života v těchto zemích. Proto je tady tak velký zájem o oblast obrany a bezpečnosti, zdravotnictví nebo zemědělství,“ konstatoval na závěr své cesty premiér. 

Pobřeží slonoviny je významným partnerem Česka ve frankofonní Africe, základnou stability a rozvoje regionu západní Afriky a zároveň nejrychleji rostoucí ekonomikou na africkém kontinentě. Během bilaterálního jednání se svým protějškem Robertem Beugré Mambé řešil předseda vlády Petr Fiala rozvoj ekonomické spolupráce, spolupráci ve zdravotnictví a podporu českých firem v Pobřeží slonoviny.

„V Abidjanu se nám podařilo významně podpořit především dopravní průmysl. Věřím, že přímo tady ve městě by mohly v blízké budoucnosti městskou dopravu zajišťovat autobusy IVECO české výroby. Udělali jsme některé kroky k tomu, aby se tento kontrakt podařilo dotáhnout do konce. Je tady obrovský zájem o spolupráci ve zdravotnictví, zemědělství a jak se ukázalo, tak i v bezpečnosti v obranném průmyslu,“ uvedl premiér Fiala a dodal, že k posílení ekonomické spolupráce mezi zeměmi poslouží i podpis Smlouvy o zamezení dvojího zdanění, kterou je ivorijská vláda připravena podepsat v nejbližším vhodném termínu.

Stejně jako ve všech zemích, které Petr Fiala během své  pracovní cesty po Africe navštívil, se i v Abidžanu zúčastnil obchodního fóra, kde podpořil české firmy, které mají zájem o navázání či prohloubení obchodní spolupráce s Pobřežím slonoviny. Na fóru se také podepsalo memorandum mezi Svazem průmyslu a dopravy a Obchodní komorou Republiky Pobřeží slonoviny.

Kromě Pobřeží slonoviny navštívil předseda vlády Petr Fiala během týdenní cesty po subsaharské Africe další tři země Etiopii, Keňu a Ghanu. Jednalo se o nejdelší pracovní cestu vrcholného představitele České republiky v tomto regionu. S nejvyššími představiteli všech zemí jednal o prohloubení vzájemné spolupráce zejména v oblasti obchodu, obranné spolupráce, dopravy, zemědělství a zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie