Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 11. 2023 17:36

Premiér Fiala jednal v Ghaně o dodávkách obranné techniky a setkal se s českými lékaři z projektu MEDEVAC

Premiér Petr Fiala a viceprezident Ghany Mahamudu Bawumia na tiskové konferenci, 9. listopadu 2023.
Premiér Petr Fiala a viceprezident Ghany Mahamudu Bawumia na tiskové konferenci, 9. listopadu 2023.
Předposlední zemí, kterou navštívil předseda vlády ČR Petr Fiala 8. a 9. listopadu během své pracovní cesty po subsaharské Africe, byla Ghana. Premiér se v Akkře sešel s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou, se kterým jednal o rozvoji obchodních vztahů, zejména v energetice, těžebním sektoru a zdravotnictví, a rovněž o pokračování obranně-průmyslové spolupráce. Šlo o první návštěvu českého premiéra v této západoafrické zemi. Předseda vlády také zahájil ghansko-české obchodní fórum, kde podpořil české firmy při vstupu na místní trh. Na závěr návštěvy se premiér setkal s předsedou ghanského Národního shromáždění Albanem Bagbinem.

Česko-ghanské vztahy jsou již řadu let na velice dobré úrovni vyplývající z nadstandardních historických vazeb. Industrializace zdejší ekonomiky vytváří potenciál pro rozvoj spolupráce. Předseda vlády vystoupil s projevem na úvod ghansko-českého obchodního fóra, kterého se zúčastnilo přes 70 ghanských podnikatelů. „Ghana je pro ČR jedním z klíčových partnerů v subsaharské Africe. České firmy zde například budují nemocnice a pomáhají se stavbou infrastruktury. Velký potenciál pro rozvoj dalších vztahů vidím například v těžebním průmyslu, energetice nebo obranné spolupráci. Věřím, že se nám tyto příležitosti podaří využít,“ uvedl premiér Fiala.

Klíčovým tématem jednání s viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou byla i obranně-průmyslová spolupráce. Naše země jsou partnery v oblasti obrany a bezpečnosti a ČR podporuje odolnost Ghany vůči teroristické hrozbě, která se šíří ze Sahelu. Řada českých firem z obranného průmyslu již v zemi působí, ať už jde o výcvik zdejších pilotů, opravy vojenské techniky či další činnosti. Předseda české vlády podpořil dodávky další obranné techniky. „Nyní máme dva důležité projekty: dodávku šesti letounů L-39NG a pušek české výroby. Bavili jsme se také o nové dohodě o letecké dopravě,“ dodal Petr Fiala.

Zdravotní pomoc je jednou z dlouhodobých priorit ČR v Ghaně. České firmy se zde podílejí na výstavbě nemocnic, včetně dodávek vybavení a školení personálu. Náš program MEDEVAC přispívá k rozvoji zdravotnického systému od roku 2019. Český premiér se v nemocnici Korle Blu setkal s českými lékaři. „Provádějí zákroky, na které kapacity místních lékařů nestačí, a současně školí místní doktory. Chceme v této pomoci samozřejmě pokračovat,“ dodal předseda vlády.

Na své pracovní cestě po subsaharské Africe navštívil již český předseda vlády Etiopii, Keňu a Ghanu, jeho poslední zastávkou bude Pobřeží slonoviny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie