Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2016 12:14

Předseda vlády Bohuslav Sobotka: Česká republika podporuje přibližování Moldavské republiky k Evropské unii

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil česko-moldavského podnikatelského fóra, 10. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil česko-moldavského podnikatelského fóra, 10. června 2016.
V pátek 10. června 2016 premiér Bohuslav Sobotka společně s moldavským premiérem Pavlem Filipem zahájili česko-moldavské podnikatelské fórum. Premiér Sobotka zde zdůraznil, že Česká republika plně podporuje reformy a proces přibližování Moldavské republiky k Evropské unii. Předseda vlády Bohuslav Sobotka je ve dnech 9. a 10. června na oficiální návštěvě Moldavské republiky, na podnikatelském fóru jej doprovází také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Na institucionální úrovni bude česká vláda pokračovat v podpoře zlepšování transparentnosti a zvyšování efektivity veřejného sektoru v Moldavské republice, které jsou zásadním krokem na cestě ke stabilnímu investičnímu a podnikatelskému prostředí v zemi a následné kvalitní ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi. V Moldavsku nyní působí řada českých firem, které ve spolupráci s moldavskými partnery realizovaly rozvojové projekty např. v oblasti zemědělství, vodního hospodářství, likvidace ekologických zátěží nebo posilování kapacit státní správy s cílem podpořit zlepšení ekonomické a sociální situace v této zemi. Zároveň byla uzavřena asociační dohoda, která deklaruje, že Moldavská republika je součástí zóny volného obchodu s Evropskou unií.

„Těší mne, že spolu s panem předsedou vlády Pavlem Filipem máme možnost účastnit se česko-moldavského ekonomického fóra, neboť spolupráce na vaší úrovni a zástupců firem je jedním z prvků procesu, který vede k naplňování tohoto cíle. To znamená přibližování Moldavské republiky k Evropské unii. Domnívám se, že k rozvoji našich vzájemných vztahů přispívají probíhající rozvojové programy a projekty transformační spolupráce. Moldavská republika je země, která usiluje o modernizaci hospodářství a infrastruktury. Česká republika má v tomto ohledu co nabídnout a české firmy disponují potřebnými technologiemi a zkušenostmi, ať už jde o modernizaci silniční nebo železniční sítě, energetiky či komunálních systémů,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka na úvod podnikatelského fóra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie