Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 9. 2016 18:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastní pohřbu Šimona Perese

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl zrušit svůj páteční program a zúčastní se 30. září 2016 společně s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem v Jeruzalémě pohřbu Šimona Perese.

„Vzhledem k významu osobnosti Šimona Perese a mimořádně silným a tradičním česko-izraelským vztahům pokládám za důležité, aby byla naše republika na pohřbu bývalého izraelského prezidenta zastoupena na co možná nejvyšší úrovni,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Šimon Peres byl jednou z velkých osobností 20. století. Podílel se na vzniku státu Izrael a po desítky let zásadně ovlivňoval jeho dějiny a celé dění na Blízkém východě. Právě proto bylo tak důležité i jeho úsilí dosáhnout spravedlivého a trvalého řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Chci se proto osobně, ale i jménem naší země poklonit památce tohoto státníka,“ dodal premiér.

Českou republiku pojí s Izraelem tradičně blízké a přátelské vztahy, které byly povýšeny na úroveň strategického partnerství. Sobotkova vláda již dvakrát uspořádala spolu s izraelskou vládou mezivládní konzultace.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie