Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 10. 2018 16:07

Premiér Andrej Babiš jednal na summitu Evropa–Asie

Na summitu Evropa–Asie řešili politici klimatické změny a ekonomická témata, Brusel 19. října 2018.
Na summitu Evropa–Asie řešili politici klimatické změny a ekonomická témata, Brusel 19. října 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 19. října zúčastnil jednání 12. summitu hlav států a vlád členských zemí společenství Asia-Europe Meeting (ASEM) v Bruselu. Během summitu jednal bilaterálně s předsedou vlády Thajska. Společně s předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny se setkal také s předsedou vlády Japonska.

Premiér Babiš zakončil třídenní pracovní návštěvu Bruselu účastí na summitu ASEM, kde jednal se státníky evropských a asijských států. Tématem summitu bylo „Globální partneři pro globální výzvy“. Státníci diskutovali o podpoře hospodářského růstu a spolupráci či o přípravě na globální výzvy. „Poprvé jsem se zúčastnil summitu ASEM, kde se sešli evropští lídři s premiéry vlád asijských zemí. Je to veliká koncentrace států, které reprezentují 66 % HDP, 60 % světové populace, summitu se účastnilo 53 delegací z Asie a Evropy. Většina zemí mluvila o vzájemné spolupráci, o klimatických změnách a o migraci,“ řekl po summitu Andrej Babiš a dodal: „Já jsem hovořil o boji proti daňovým únikům a měl jsem možnost osobně mluvit s premiéry Norska, Mongolska, Singapuru či Thajska o vzájemné hospodářské a ekonomické spolupráci.“

Během summitu se premiér sešel i se svým thajským protějškem, kterému pogratuloval k úspěšné záchraně chlapců ze zatopené jeskyně. ČR podporuje Thajsko na úrovni EU, včetně uzavření dohody o volném obchodu v blízké době. Andrej Babiš a Prajutch Čan-Oča hovořili o hospodářské či bezpečnostní spolupráci. Premiér Babiš otevřel také otázku přímého leteckého spojení mezi Bangkokem a Prahou. Na závěr pozval thajský premiér Andreje Babiše na návštěvu Thajského království i s podnikatelskou delegací.

Premiér Babiš se společně s premiéry V4 sešel také s předsedou vlády Japonska Šinzó Abem. Diskutovali o vzájemné spolupráci v oblasti aplikovaných vědeckých oborů a výměně vědeckých zkušeností. Japonsko je pro ČR klíčovým partnerem v Asii a rozvoj vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi je velice důležitý. Diskuse s japonským premiérem se týkala také některých mezinárodních otázek, například situace na Korejském poloostrově.

Asia-Europe Meeting (ASEM) je neformální společenství vytvářející platformu pro dialog a spolupráci mezi Evropou a Asií. ČR je členem od roku 2004, členem se stala automaticky po vstupu do EU. Letos se účastní 53 delegací z Asie a Evropy. Poslední summit ASEM se konal v červenci 2016 v Ulánbátaru a za ČR se jej účastnil prezident republiky.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie