Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 3. 2012 10:59

Premiér: Nespoléhejme se na přerozdělování peněz z evropského rozpočtu

Podle předsedy vlády Petra Nečase se EU bude muset rozvíjet v oblasti jednotného vnitřního trhu založeném na volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. Premiér to řekl v Praze na konferenci Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování.

Premiér Petr Nečas ve svém projevu na konferenci řešící téma českých ekonomických zájmů a pozice v rámci Evropské unie zdůraznil především nutnost vytvoření vnitřního trhu, ale i vytvoření víceletého finančního rámce. Rozvoj vnitřního trhu je podle něj základem integračního potenciálu Unie. Navíc je vzhledem k proexportnímu charakteru české ekonomiky významnou prioritou také české evropské politiky.Premiér: Nespoléhejme se na přerozdělování peněz z evropského rozpočtu

V budoucím postavení České republiky se totiž nebudeme moci pouze spoléhat na přerozdělování peněz z evropského rozpočtu. Budeme muset spíše rozvíjet ten potenciál integrace, který skutečně přispívá k rozvoji všech členských států, a tedy i České republiky,“ uvedl ve své řeči předseda vlády. „Vnitřní trh se za 20 let svého fungování ukázal jako spolehlivý a účinný instrument k zajištění prosperity a hospodářského růstu, a tedy i nástroj pro snižování nezaměstnanosti,“ vysvětlil premiér.

Liberalizace trhu se službami pomůže lidem v příhraničí

Předseda vlády zdůraznil zejména nutnost volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, které je pro fungování evropského vnitřního trhu stěžejní. „Zejména je nutné liberalizovat trh se službami, které v současnosti představují více než 70 procent HDP celé Evropské unie,“ připomněl. Podle předsedy vlády by se tak otevřely nové příležitosti především pro české podnikatele v příhraničních oblastech.

Dokončení vnitřního trhu jako stěžejního úkolu v rámci evropské integrace podle premiéra Petra Nečase Evropská unie vynechala a jeho dokončení je zatím v nedohlednu. „Evropská spolupráce sice mezitím postoupila k dalším fázím integrace – k měnové a politické unii, aniž by ovšem předchozí stádium a zamýšlené cíle uskutečnila,“ řekl Petr Nečas.

Premiér: Fiskální úmluva eurozónu nespasí

Předseda vlády zopakoval také nutnost vnímat dění a vývoj v eurozóně jako realitu, kterou je třeba neopomíjet. Připomněl silně proexportně orientovanou ekonomiku Česka, kde většina vývozu směřuje právě do zemí platících eurem. „Nemůžeme se tedy tvářit, že se nás vývoj v eurozóně netýká,“ zdůraznil premiér.

Podpis tzv. fiskální úmluvy eurozónu nespasí, nebude-li existovat skutečná vůle členských států dodržovat pravidla rozpočtové odpovědnosti,“ prohlásil na konferenci předseda vlády. Naopak vytvoření tzv. finanční ústavy je podle premiéra možným řešením. „Přípravou ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti Česká republika na rozdíl od některých signatářů fiskální úmluvy směřuje k uskutečnění tohoto cíle,“ řekl v pondělí.

Podle českého premiéra představuje problém a překážku v podnikatelské činnosti mimo jiné i nadměrná regulace v Evropské unii, kterou je podle něj potřeba radikálně zmírnit. „Je dobře, že se unijní instituce zavázaly redukovat administrativní zátěž pro nejmenší podniky, nicméně je nutné pokračovat dále,“ uvedl v projevu Petr Nečas.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie