Aktuálně

19. 10. 2012 15:53

Premiér: Opatření EU nesmí ohrozit české občany

Je zásadní, aby navrhovaná opatření neohrozila ekonomickou a finanční stabilitu českých občanů. Po jednání Evropské rady to řekl předseda vlády Petr Nečas.

Premiér Petr Nečas na jednání Evropské radyZástupci evropské sedmadvacítky se ve čtvrtek a v pátek na Evropské radě shodli, že Evropský stabilizační mechanismus začne platit později než od ledna příštího roku. „Považovali jsme to za nerealistické. Při schvalování jednotného mechanismu dohledu je nezbytné dosáhnout jednomyslnosti v rámci Evropské rady, z tohoto pohledu musíme vyřešit celou řadu dílčích nejasností,“ řekl novinářům premiér.

Klíčové je podle předsedy vlády, aby tzv. bankovní unie nedestabilizovala české bankovnictví. Nejasnosti také panují ohledně jednotného bankovního dohledu a rekapitalizace bank. Obavy vyjádřily kromě České republiky také například Švédsko nebo Dánsko.

Máme zájem na zachování integrity jednotného trhu s finančními službami. Považovali bychom za prioritní zajištění férového zacházení se státy, které se nezúčastní jednotného bankovního dohledu,“ dodal premiér, podle kterého není jasné, kdo by platil důsledky bankovních krizí. „To se může dotknout českých občanů a jejich peněz,“ řekl Petr Nečas.

Mezi další témata Evropské rady patřil také rozpočet eurozóny, který je podle premiéra v současnosti velmi vágní, a nejsou známy bližší detaily. V oblasti hospodářské integrace se řešila možnost uzavírání individuálních smluvních závazků mezi členskými státy a evropskými institucemi v případě realizace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Co je bankovní unie?

Bankovní unie má stát na čtyřech pilířích.

  1. Prvním z nich je zavedení společného bankovního dohledu.
  2. Druhým pilířem mají být společná pravidla pro fungování bank.
  3. Třetím pilířem je jednotný systém pojištění vkladů.
  4. Čtvrtým pilířem má být společný systém pro krizové řízení.

Pravidla bankovní unie se budou vztahovat především na eurozónu. Zbylých deset zemí EU včetně České republiky se může připojit, nebude ale mít rozhodovací pravomoci v Evropské centrální bance, která má být dohledem nad bankami pověřena.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie