Aktuálně

14. 2. 2011 16:42

Premiér: Podporujme sport mladých, pomůže to jejich zdraví

Premiér Petr Nečas přijal předsedu Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho.

Mezi témata jednání patřil hlavně Zimní evropský olympijský festival mládeže, který právě probíhá v Liberci či podpora sportu dětí.

Důležitým bodem společného jednání byla podle Jacquese Roggeho státní podpora sportu. „S panem premiérem jsme také diskutovali o politice podpory sportu. Udělala na nás veliký dojem vize státu pokračovat v podpoře rozvoje sportu a musím říci, že Česká republika má skvělou sportovní tradici, ať už se to týká skvělých sportovců nebo nejrůznějších sportovních událostí, takových jako Liberec,“ prohlásil šéf Mezinárodního olympijského výboru.

Premiér: Podporujme sport mladých, pomůže to jejich zdraví

Primárně spatřujeme důležitost v podpoře mládežnického sportu, protože ten má nejenom velký vliv z hlediska zdravotního stavu a fyzické kondice mladých lidí, ale sehrává i velmi výraznou úlohu v prevenci sociálně patologických jevů,“ doplnil premiér. Zdůraznil pak zejména podporu mladých lidí a dětí.

Podle předsedy české vlády je třeba vzít v úvahu také rozvinutý systém dobrovolnictví, který je v oblasti českého sportu velmi rozšířen. „Tento široce rozvinutý systém dobrovolnictví si vyžaduje veřejnou podporu, protože mimo jiné přináší do oblasti sportu velké finanční i nefinanční efekty,“ uvedl.

Přijetí ve Strakově akademii se zúčastnil mimo jiné i předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. „Pro český sport a pro české olympijské hnutí je návštěva předsedy Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho velká pocta a jsme rádi, že právě otec zakladatel tohoto festivalu mohl po letech vidět toto své dítko, a na jaké je v současné době úrovni,“ řekl na tiskovém brífinku Jirásek.

Zimní evropský olympijský festival mládeže, který právě probíhá v severočeském Liberci, v neděli předseda Mezinárodního olympijského výboru Rogge zahajoval. Za jeho organizaci poděkoval premiéru Petru Nečasovi a zároveň vyzdvihl výbornou atmosféru, která na festivalu vládne. „To je právě událost, kde můžeme vidět budoucí elitu zimních sportů v Evropě,“ uvedl Rogge.

Premiér: Podporujme sport mladých, pomůže to jejich zdraví

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie