Tiskové konference

14. 2. 2011 14:50

Brífnk po jednání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem, 14. února 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na krátkém briefingu po dnešním jednání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou MOV panem Jacquesem Roggem, na tiskovém briefingu vítám také předsedu ČOV pana Milana Jiráska. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem rád, že jsem dnes mohl s prezidentem MOV probrat některé aspekty, které se týkají sportu. My si především vážíme jeho osobní účasti, která je vyjádřením jeho osobní podpory zimním mládežnickým hrám, respektive festivalu, který probíhá v Liberci a v Libereckém kraji. My si této podpory pana předsedy MOV velmi vážíme právě proto, že považujeme za nejdůležitější oblast sportovních aktivit, právě podporu sportu mládeže a dětí a z tohoto pohledu i tento festival sehrává velmi dobrou propagační roli, zúčastňuje se ho více než 1 500 sportovců ze 44 zemí a určitě je pozitivním impulzem a já jsem i vyjádřil přání, aby řada z těchto účastníků tohoto mládežnického festivalu se stali budoucností i olympioniky a účastníky OH. Zároveň jsem vyjádřil i velké potěšení z velice kvalitní spolupráce mezi ČOV a MOV.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o vyjádření pana předsedu Rogga.

Jacques Rogg, předseda MOV: Dámy a pánové, dnes jsme měli příležitost setkat se s panem premiérem. Toto jednání pro nás bylo velice důležité, já bych chtěl velice poděkovat panu premiérovi za to, že se podařilo zorganizovat tak úspěšně ten zimní olympijský festival. Já jsem měl příležitost účastnit se zahajovacího ceremoniálu. Soutěže už také začínají a myslím si, že všichni účastníci především ocení skvělou atmosféru, která na závodech vládne. Já si myslím, že to je právě událost, na které máme možnost vidět budoucí elitu zimních sportů v Evropě. S panem premiérem jsme také diskutovali o politice podpory sportu. Udělala na nás veliký dojem vize státu, jak pokračovat v rozvoji a podpoře sportu a musím říci, že skutečně ČR je země, která má skvělou sportovní tradici, ať už se to týká skvělých sportovců anebo sportovních událostí, takových jako Liberec.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím o vyjádření ještě pana předsedu Jiráska.

Milan Jirásek, předseda ČOV: Dobrý den, dámy a pánové. Pro český sport a české olympijské hnutí je návštěva předsedy MOV Jacquese Rogga ohromná pocta a my jsme rádi, že právě otec zakladatel tohoto festivalu mohl po letech vidět to své dítko, na jaké je v současné době úrovni. Jsme velice rádi, že jsme mohli představit Liberec a diváky, sportovní zařízení, organizační výbor na vysoké úrovni a je to určitě vizitka jak pro náš sport, tak pro naši republiku. Zároveň jsme mu představili některé své projekty, zejména projekt naší přípravy na londýnské OH, který má název Žijeme Londýnem. Také jsme probrali některé otázky z historie a možná vás bude zajímat, že před 150 lety se narodil zakladatel ČOV Dr. Jiří Guth-Jarkovský, který byl mezi prvními 12ti členy MOV při jeho založení v roce 1894.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

HN: Na pana premiéra i na pana Rogga, jestli by mohli rozvinout tu myšlenku podpory sportu, o které si povídali?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme tady zdůraznili především dvě oblasti. Tou první je, že primárně spatřujeme důležitost v podpoře mládežnického a dětského sportu, protože ten má nejen velký vliv z hlediska zdravotního stavu a fyzické kondice mladých, ale sehrává i velmi výraznou úlohu v prevenci sociálně-patologických jevů. Ten důraz na podporu nikoliv pouze reprezentace, jak je logické a správné z veřejných zdrojů, ale právě na rozvoj co nejširší vrstvy mladých a dětí, aby se zúčastňovali sportovních aktivit. Druhá věc, kterou jsme velmi zdůraznili je, že v jiné oblasti společenského života v ČR není tak rozvinut systém dobrovolnictví jako právě ve sportu, především sportu dětí a mládeže a tento rozvinutý systém dobrovolnictví si vyžaduje veřejnou podporou, protože mimo jiné přináší i do oblasti sportu velké finanční a nefinanční efekty. To byly dvě hlavní oblasti, které jsme zdůraznili.

Jacques Rogg, předseda MOV: Velice na nás zapůsobila ta správná kombinace, to znamená, že existuje podpora jak pro elitní sportovce, tak i možnost pro obyvatelstvo, aby se do sportovních aktivit zapojilo. Myslíme si, že je důležité mezi těmito dvěma nastolit správnou rovnováhu a to se právě podařilo. Myslím si, že není možné, zaměřit se jen na ty šampióny. Samozřejmě, jsou důležití, protože motivují masy, ale vládní politika musí podpořit i jiné oblasti. Musí například umožnit sportovní vyžití dětí ve školách, mimo školy. Musí umožnit vzdělávání učitelů a trenérů a podobně. Zde leží ta nejdůležitější role státu a stání politiky.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, agentura AP.

AP: dotaz položen v AJ, nepřeložen

Jacques Rogg, předseda MOV: O tom jsem já nevěděl, což ovšem neznamená, že o tom neví MOV, tuto informaci si budu muset nejdříve ověřit u svého sportovního oddělení. A pokud existuje tato nesrovnalost, tak jí budeme muset řešit. Takovouto informaci jsme už zažili, týkalo se to gymnastiky, a když vyplynula na povrch pravda, tak byly přijaty sankce. Teď bude důležité ověřit tuto situaci u obou stran a po zjištění pravdy přijmout opatření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Všem děkujeme za účast a přejeme hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífnk po jednání předsedy vlády Petra Nečase s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem, 14. února 2011

Související zprávy