Aktuálně

21. 1. 2015 14:35

Premiér Sobotka předal norské velvyslankyni Sletnerové dopis pro premiérku, tykající se případu dětí Michalákových

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s velvyslankyní Norského království Siri Ellenou Sletnerovou, 21. ledna 2015
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se setkal s velvyslankyní Norského království Siri Ellenou Sletnerovou, 21. ledna 2015
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 21. ledna 2015 setkal v Poslanecké sněmovně PČR s velvyslankyní Norského království Siri Ellen Sletnerovou. Společně jednali o případu dětí rodiny Michalákových.

Během jednání předal předseda vlády Bohuslav Sobotka norské velvyslankyni dopis určený předsedkyni vlády Norska Erne Solbergové. Premiér Sobotka v dopise připomíná mimořádnou vážnost a citlivost tohoto případu a zároveň norskou předsedkyni vlády žádá o objektivní posouzení všech skutečností, které s případem souvisí, a podání potřebných informací.

Rovněž byla norské straně předána garance českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, která potvrzuje, že tento úřad je připraven převzít odpovědnost za péči o tyto děti a zajistit, že o ně bude dobře postaráno, a to s podrobným uvedením konkrétních forem pomoci.

Norská velvyslankyně předala premiéru Sobotkovi nótu, jejímž obsahem je mimo jiné informace, že norské úřady mají zájem o navázání přímé spolupráce s příslušnými českými úřady pro další předávaní informací.

Případ matky dětí a její rodiny je značně komplikovaný, zejména z důvodu výlučné pravomoci norských orgánů a aplikace norského práva. Příslušné státní orgány České republiky poskytují rodině potřebnou podporu a v zákonných mezích svých pravomocí činí maximum k navrácení dětí do České republiky. ČR má současně zájem na tom, aby norské soudy v tomto případě rozhodovaly objektivně a s ohledem na zájmy dětí a jejich biologických rodičů.

Vláda učinila prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí ČR 22. prosince 2014 aktivní krok v podobě verbální nóty, ve které informovala Ministerstvo zahraničních věcí Norského království, že právní zástupkyně paní Evy Michalákové podala dne 10. prosince 2014 návrh na revizi soudního rozhodnutí o svěření dětí Michalákových do pěstounské péče. Touto verbální nótou byly rovněž norské straně poskytnuty garance české strany.

Vláda premiéra Sobotky se snaží postupovat v tomto případu k nejlepšímu prospěchu dětí. Předání dopisu norské velvyslankyni je dalším z kroků české vlády v postupu při navrácení dětí do péče jejich matky či alternativně do péče širší rodiny, včetně možnosti jejich přemístění do ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie