Aktuálně

24. 8. 2011 17:21

Premiér: V případě potřeby budou policejní složky na Šluknovsku dále posíleny

Premiér se vyjádřil k situaci v severních Čechách, kde v poslední době narůstá napětí mezi Romy a ostatními obyvateli.

Stejná pravidla platí pro všechny, řekl premiér Nečas. Pokud to bude nezbytně nutné, je podle něj policie připravena svou přítomnost na Šluknovsku dále posílit.Premiér Petr Nečas, tisková konference po jednání vlády

Premiér na tiskové konferenci řekl, že nechce dělit občany na "Romy a neromy". "Pravidla a zákony platí pro všechny. Každý je povinen je dodržovat. Pokud je nedodržuje, musí být potrestán," řekl novinářům Petr Nečas. "Pokud navíc ten trestný čin je motivován z rasových pohnutek, ať jde kterýmkoliv směrem, od kohokoli, tak o to důslednější ten trest musí být," dodal předseda vlády.

Emoce se v severních Čechách daly naplno do pohybu v srpnu. Skupina pěti Romů nejprve zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů zazněly výroky na adresu "bílých hlav". Dva týdny na to v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku Čechů, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin.

"Tyto brutální útoky jednoznačně odsuzuji. Chápu obavy občanů v těchto městech o jejich elementární bezpečnost a bezpečí jejich dětí," pronesl předseda vlády po jednání kabinetu. Premiér poznamenal, že napadení bezbranných lidí mačetami nebo železnými tyčemi je podle něj stejně nepřijatelné jako vhození zápalné láhve do domu se spícími lidmi. Připomněl tak událost z dubna roku 2009, kdy žháři zaútočili na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku.

Bezpečnostní rada vlády v reakci na nárůst násilí v severních Čechách rozhodla na svém úterním zasedání o vyslání policejních těžkooděnců na Šluknovsko. Oddíl se na místo vydal ihned. První noc pod dohledem policejních posil sklidila převážně pozitivní odezvu. Premiér dnes také uvedl, že v případě potřeby budou policejní složky v oblasti dále posíleny.

Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever a opravené byty se ziskem prodají. Krom toho na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie