Aktuálně

8. 11. 2010 15:44

Premiér: Vláda stávkujícím zaměstnancům neustoupí, bude dále jednat

Předseda vlády v reakci na vyhlášenou stávku řekl, že vláda chce nadále mluvit o způsobu snížení objemů platů.

„Vláda i já osobně jsme strávili jednáním s představiteli odborových svazů mnoho a mnoho hodin. Nabízeli jsme celou řadu kompromisů, byli jsme připraveni další hodiny tímto jednáním strávit. Bohužel postoj byl takový, že budou-li jakékoliv změny, bude to nepřijatelné,“ shrnul dosavadní postoj odborů premiér.

Podle předsedy vlády se aktuálně šetří na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, Portugalsku, Španělsku, ve Velké Británii dokonce až o 25 procent. ČR se nijak nevymyká z Evropského kontextu. Kdybychom nesnížili objem prostředků, byli bychom podle premiéra naprostou výjimkou.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Jsme připraveni nadále jednat, nechceme přerušit sociální dialog. Jakkoliv bolestivé je snížení platů o 10 procent ve veřejném sektoru, tak je to nutné, vláda neustoupí,“ dodal předseda vlády.
Vláda si je vědoma, že jde o nepopulární krok, za který nesklidí potlesk, ale nic to na názoru šetřit nemění.

„V podnikatelské sféře klesl meziročně počet zaměstnanců o 84 tisíc lidí, ve veřejném sektoru nebyl propuštěn nikdo, naopak je tam nárůst o 6 tisíc osob. Státní správa musí dýchat s ekonomikou. Všichni zaměstnanci v této zemi doplatí na to, pokud by vláda ustoupila. To by vedlo ke zhoršení postavení ČR na finančních trzích, zhoršení ratingu a na to by doplatili všichni,“ dodal premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie