Tiskové konference

8. 11. 2010 15:31

Tiskový brífink premiéra k ohlášené stávce odborů, 8. listopadu 2010

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vítejte na krátkém briefingu premiéra ČR Petra Nečase k dnešnímu oznámení stávky pracovníku ve státním sektoru. Prosím, pane premiére, vaše vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi, abych konstatoval několik faktů. Já chci zdůraznit, že vláda i já osobně jsme strávili jednáním s představiteli odborových svazů, které zastupují pracovníky veřejného sektoru mnoho a mnoho hodin. Nabízeli jsme celou řadu kompromisů, byli jsme připraveni další a další hodiny tímto jednáním strávit,. Bohužel, postoj představitelů odborových svazů byl takový, že v podstatě budou-li jakékoliv změny, tak je to pro ně nepřijatelné. Ve chvíli, kdy máte vyjednat kompromis toho, že druhá strana říká, že jakékoliv změny jsou prakticky nepřijatelné, tak každý jistě chápe, že prostor pro kompromis je tady prakticky nulový. Nicméně, já chci znovu zopakovat, že my jsme připraveni nadále jednat, my nechceme přerušit sociální dialog.

Chci také zdůraznit, že jakkoliv bolestivé je opatření snížit objem platů o 10 procent ve veřejném sektoru, tak je to nutné, vláda neustoupí z tohoto svého kroku. Mimojiné i proto, že by to zničilo možnost přijmout státní rozpočet, kde deficit veřejných financí nepřekročí 4,6 % HDP. Zvláště v situaci, kdy v současné době je již prvním čtením schválena bilance státního rozpočtu, není již možné hýbat s výší příjmů, není možné hýbat s výší výdajů a tím pádem není možné měnit ani výši schodku. Chci také zdůraznit, že prakticky ve všech zemích v Evropě se šetří tímto způsobem. Na sousedním Slovensku se také šetří o 10 %, šetří se v Polsku, šetří se v Maďarsku, dokonce o 15 % z hlediska platů ve veřejném sektoru, v Řecku o 20 %, v Portugalsku, ve Španělsku, v zemích, kde vládnou socialisté, nikoliv pravicové vlády, ve Velké Británii o 25 % v některých resortech. Je to krok, kterým se ČR nijak nevymyká z evropského kontextu. Naopak, kdybychom nesnížili objem platů ve veřejném sektoru, byli bychom naprostou výjimkou, ojedinělostí. Je to nutný krok i proto, že budeme odkládat tyto úsporné kroky a pokud nebudeme snižovat deficity veřejných financí, tak dříve nebo později se dostaví zhoršení ratingu ČR, zvýšené náklady na dluhovou službu a tím pádem nutnost těch korků bude ještě bolestivější. Čím dříve s nimi začneme, tím mírnější mohou být. To je i důvod, proč vláda ČR, jakkoliv si je vědoma, že je to nepopulární krok, jakkoliv si je vědoma toho, že za to nesklidí žádný velký potlesk, tak od kroku snížení objemů platů ve veřejném sektoru o 10 % neustoupí.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, vaše otázky. Prosím, Reuters.

Reuters: Tam zaznělo na té tiskovce dnes v poledne, že také odborový svaz Kovo a další odborové svazy v podnikatelské sféře jsou připraven podpořit a rozšířit svoji podporu až na podobné akce jako je ta stávka na 8. 12. Jestli toto zahrnujete do svých úvah v dalším jednání?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To je věc, která nijak nemění stanovisko, které jsem zde přednesl. Já mohu pouze konstatovat, že pokud se podáváme na stav veřejného sektoru, tak pokud porovnáme druhé čtvrtletí letošního roku s druhým čtvrtletím loňského roku, kdy jsou poslední kompletní statistická data, tak zjistíte, že z podnikatelského sektoru bylo během jednoho roku propuštěno 84 tisíc osob. Ve veřejném sektoru nebyl propuštěn vůbec nikdo, naopak je tam přírůstek 6000 zaměstnanců. Dnes se tak rozevřely nůžky v platech v soukromém sektoru a ve veřejném sektoru, že medián platu, tedy to je hodnota, kdy alespoň polovina zaměstnanců má tento plat či vyšší, je ve veřejném sektoru o 2000 vyšší. Já vím, že tu může být námitka, že je tam lepší kvalifikační struktura, ale přesto, ten rozdíl je tak velký, že podle mého názoru to ukazuje, že i veřejný sektor musí dýchat s ekonomikou, že to není žádný izolovaný ostrůvek, který si může žít nezávisle na stavu ekonomiky a chci to znovu zdůraznit. Snižování objemu platů ve veřejném sektoru není nějakým českým specifikem, děje se to všude okolo nás.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, televize Nova.

Televize Nova: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat, osmého prosince bude jedna stávka, budou tam určitě i krizové scénáře, oni mluví už o generální stávce, dokážete si představit kam až by to mohlo zajít? Druhá věc, co myslíte, že by odbory přimělo ty své nároky mírnit? Protože to stupňují, v září byla demonstrace v Praze, teď hrozí celodenní stávkou i generální, tedy takhle.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsme přesvědčený, že nikdo nemá zájem na vyhrocování napětí v této zemi. Vláda v žádném případě. Vláda v každém případě bude jednat. My máme ale své limity, máme zodpovědnost za tuto zemi, zodpovědnost za veřejné rozpočty, jsme to my, kdo nese zodpovědnost. Ať se to někomu líbí nebo ne. Nad pověstí ČR na finančních trzích, protože není jedno, zda na dluhovou službu budeme platit dejme tomu 74 miliard korun nebo 84 nebo 90 miliard korun,. To nejsou vyloučené částky. Pokud se zhorší rating ČR, pokud se zhorší její postavení na mezinárodních finančních trzích, tak nárůst dluhové služby bude takový, že bude v řádech miliard či desítek miliard. To opravdu není legrace, proto vláda dělá kroky, které dělá. Úsporná rozpočet na příští rok. Pro nás to v každém případě znamená, že přes tyto kroky, které vyostřují napětí, které dělají odborářští představitelé, tak vláda bude nadále s představiteli oborů jednat.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, ČT.

ČT: Dobrý den, pane premiére, já bych se chtěla zeptat, odbory se vyjádřily v tom smyslu, že to co dělá vláda je jakýsi diktát. Myslíte si v reakci na to, že odbory vždy byly fér v jednání?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já teď nechci dávat tyto laciné a musím říci nepravdivé slogany, které bych také mohl vypouštět šípy z úst, dělat to nebudu. Každý přece ví a vy novináři jste toho byli svědky, kolik proběhlo jednání s představiteli odborů. Po každém z nich byl tiskový briefing, kolik to bylo hodin, které strávil bud ministr práce nebo i já jako předseda vlády, kolik to bylo hodin jednání. Tvrzení, že je to diktát, když hodiny a hodiny jednáte, nabízíte kompromisy. Kompromisy jsou potom svrženy ze stolu. Já bych chtěl připomenout, že předseda ČMKOS ještě zhruba před měsícem na briefingu, k tomu jsme připraveni rozdat stenozáznam, připustil, že odbory jsou ochotny akceptovat snížení objemu platů o 10 % a že to co se jim nelíbí je způsob, jak se to snižuje. Všimněte si, teď jsou i tato slova zapomenuta. Zda si z toho někdo vaří spíše politickou polívčičku než skutečné obhajování zájmů lidí, všichni zaměstnanci v této zemi, všichni, ať v soukromém či veřejném sektoru doplatí na to, pokud by vláda ustoupila, protože by to vedlo ke zhoršení postavení ČR na finančních trzích, ke zhoršení ratingu, ke zvýšení dluhové služby a zaplatí to ti samí zaměstnanci, kteří teď chtějí stávkovat Je to povinnost a sociální ohleduplnost a nutnost vůči těm zaměstnancům zkrotit deficity veřejných financí a jít cestou úspor ve veřejných rozpočtech.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, Radiožurnál

Radiožurnál: Já bych se chtěla zeptat, když jste říkal, jasně deklaroval, že vláda je ochotna jednat ještě s odboráři, jaký další posun ta jednání eventuálně mohou přinést? My jsem mluvili s panem ministrem Drábkem a ten tu stávku vnímal, jakože si odbory uzavřely cestu k jednání.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem myslel obecně sociální dialog. Že to neznamená, že vláda teď prohlásí, tady jsme se nedohodli, vy jste vyhlásili stávku a my se s vámi bavit nebudeme. Bude tu x jiných témat, o kterých bude nutné vést sociální dialog. My jsme k tomu připraveni, je skutečností, že odbory smetly ze stolu jakékoliv kompromisy, které se týkaly snožování platů ve veřejném sektoru, přestože znovu opakuji, i ústy svých nejvyšších představitelů připouštěly, že jsou si vědomy nutnosti snížit ten objem a že debatujeme o způsobu. Oni je nakonec smetli ze stolu všechno, ale neznamená to, že my teď budeme Jenda nějak trucovitě, nebo přehnaně negativně.

Radiožurnál: Jestli mohu doplnit, tu věc týkající se platů zatím považujete za uzavřenou?

Já musím říci, že nadále platí co jsme řekli. To znamená, snížení objemu platů ve veřejném sektoru o 10 %. Přesto nejede vlak. Tady vláda neustoupí v žádném případě i kdyby ta stávka trvala déle nebo zahrnula více lidí. My nemáme prostor. Dokonce po schválení prvního čtení státního rozpočtu není a ni možnost to nějak změnit a u nás není ani v tomto vůle. To je nutný krok který musíme udělat a uděláme, ale nadále ta debata o formě tohoto snížení, to znamená o podobě těch konkrétních vládních nařízení, ke kterým je vláda zmocněna novelou zákoníku práce, ta podle mého názoru může probíhat a budou-li odbory o to mít zájem, já jsem opakovaně připraven si s nimi sednout a přestože oni smetly ze stolu všechny kompromisy, tak se s nimi znovu o této věci bavit.

Martin Kupka, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím další otázku.

Radiožurnál: Jestli bych mohla mít ještě dvě otázky na jiné téma. Jedna z nich se týká nemocnic, Asociace nemocnic vás měla dnes oslovit s žádostí o pomoc, nelíbí se jim připravovaná úhradová vyhláška a snížení objemu peněz, které by měly dostat od zdravotních pojišťoven. Zajímalo by mne, jestli jste už nějak v kontaktu, jestli s nimi budete jednat a co si o tom myslíte? Druhá věc, ministerstvo dopravy uvažuje o snížení spotřební daně na naftu o 2,50, poprosila bych váš komentář.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já začnu těmi nemocnicemi. Také jsem se to dozvěděl z médií, že tady této požadavek nebyl vznesen, takže já nejsem v tuto chvíli k tomu cokoliv více říci, protože mám pouze to, co zveřejnila média. Musím zdůraznit jedno, i ve zdravotnictví platí to co jinde. Je možnost rozdělit pouze to, co je k dispozici, tedy příjmy, které má k dispozici systém zdravotnictví především prostřednictvím zdravotního pojištění. Co se týče ministerstva dopravy a návrhu na snížení spotřební daně, tak musím suše konstatovat dvě fakta. Fakt jedna, z hlediska kompetenčního zákona za spotřební daň zodpovídá ministerstvo financí, nikoliv ministerstvo dopravy. To nemůže vládě nic navrhovat. Fakt dva, i kdyby tak učinilo, tak předpokládám, že přijde s návrhy, kde doplnit výpadek příjmů, například většími úsporami v resortu ministerstva dopravy, školství, vnitra či dalších resortů, protože samozřejmě, že pokles spotřební daně na paliva bude v sobě mít v horizontu několik měsíců výpadek příjmů státního rozpočtu. A můžeme potom debatovat kdo je realista a kdo optimista. Jak by se zvýšené čerpání paliva v naší zemi projevilo na pozitivním vybírání, jestli by to bylo se zpožděním ¾ roku, roku, roku a půl. Takto se liší realistický od pesimistického scénáře. V každé případě by to v průběhu příštího rozpočtového roku znamenalo výrazný výpade příjmů rozpočtu. Takže dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a přeji hezký den. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Brífink Petra Nečase ke spekulacím týkajících se náměstka ministra financí Martina Bartáka, 12. listopadu 2010

Související zprávy