Aktuálně

6. 4. 2010 21:28

Prohlášení předsedy vlády po jednání ČSSD a ODS o doplnění vlády

Na pozvání předsedy vlády se dnes znovu sešli zástupci ČSSD a ODS k jednání o doplnění vlády.

Praha 6. dubna – Na pozvání předsedy vlády se dnes znovu sešli zástupci ČSSD a ODS k jednání o doplnění vlády po odchodu ministrů nominovaných za Stranu zelených. Vzhledem k tomu, že politické strany ani tentokrát nedospěly ke společné dohodě, předseda vlády konstatuje následující:
1/ Současné složení kabinetu na období do voleb považuji za odborně dostatečné a schopné zvládnout agendu vlády. Uvědomuji si však, že odchodem obou ministrů nominovaných za Stranu zelených došlo k vychýlení dohodnuté politické rovnováhy v počtu resortních ministrů v neprospěch ODS, kdy dnešní poměr hlasů je 8 zástupců ČSSD a 7 zástupců ODS. Já osobně se považuji a i nadále chci považovat za člena vlády stojící mimo stranické struktury. Takto jsem byl vnímán i politickými subjekty, které se na vzniku této vlády podílely, a věřím, že i širokou veřejností.
2/ Považuji za vhodné obnovit vyrovnaný poměr členů vlády, a proto prezidentu republiky navrhnu, aby řízením resortu ministerstva životního prostředí pověřil kandidáta nominovaného ODS, a to za předpokladu, že půjde o osobu kvalifikovanou a bezpartijní. Současně jsem připraven převzít řízení agendy lidských práv a národnostních menšin, takže konečný poměr resortních ministrů bude 8 zástupců ČSSD a 8 zástupců ODS.
3/ Jako prioritu pro nového ministra životního prostředí vidím bezodkladné řešení problémů spojených s problematikou nečerpání Operačního programu životní prostředí pro účely obnovy vodohospodářské infrastruktury (čističky odpadních vod) ve velkých městech.
Jan Fischer předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie