Tiskové konference

6. 4. 2010 21:43

Tiskový brífink po jednání ČSSD a ODS, 6. dubna 2010

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý podvečer, dámy a pánové, vítám vás na press-foyer po jednání předsedy vlády Jana Fischera se zástupci ODS, Petrem Nečasem a ČSSD panem Urbanem. O základní prohlášení požádám pana premiéra Jana Fischera.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, jak víte, bylo to druhé kolo rozhovorů k personálnímu obsazení vlády poté, co Strana zelených opustila či dala najevo, že nebude tuto vládu dále podporovat a vystoupila ze společného projektu ODS, ČSSD a SZ. Pokusili jsme se i dnes hledat nějaká východiska, názorovou shodu. Mohu konstatovat že i po tom dnešním jednání zůstaly pozice a stanoviska ODS i ČSSD odlišná. Za těchto okolností jsem oběma pánům sdělil, že jsem připraven vzít odpovědnost za to rozhodnutí, protože shoda byla na tom, že to rozhodnutí by dnes mělo padnout a neměli bychom bez něj odcházet v zájmu uklidnění situace v předvolebním období. Není nutné sbírat pro to další argumenty. Já vás teď seznámím s tím svým prohlášením a svým rozhodnutím k té věci. 1/ Současné složení svého kabinetu na období do voleb považuji za odborně dostatečné a schopné zvládnout agendu vlády. Uvědomuji si však, že odchodem obou ministrů nominovaných za Stranu zelených došlo k vychýlení dohodnuté politické rovnováhy v počtu resortních ministrů v neprospěch ODS, kdy dnešní poměr hlasů je 8 zástupců ČSSD a 7 zástupců ODS. Já osobně, to považuji za důležité zdůraznit, se považuji a i nadále chci se považovat za člena vlády stojící mimo stranické struktury. Takto jsem byl vnímán i politickými subjekty, které se na vzniku této vlády podílely, a věřím, že i širokou veřejností. 2/ Považuji za vhodné obnovit vyrovnaný poměr členů vlády, a proto prezidentu republiky navrhnu, aby řízením resortu ministerstva životního prostředí pověřil kandidáta nominovaného ODS, a to za předpokladu, že půjde o osobu kvalifikovanou a bezpartijní. Současně jsem připraven převzít řízení agendy lidských práv a národnostních menšin, takže konečný poměr resortních ministrů bude 8 zástupců ČSSD a 8 zástupců ODS, plus premiér. 3/ Jako prioritu pro nového ministra životního prostředí vidím bezodkladné řešení problémů spojených s problematikou nečerpání Operačního programu životní prostředí pro účely obnovy vodohospodářské infrastruktury, známé pod pojmem čističky odpadních vod, ve velkých městech. Není to jediný úkol, který bude muset ministr zvládnout, ale to považuji za velmi významné a naléhavé. Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost. Jsme připraveni odpovědět na vaše dotazy.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji panu premiérovi, to prohlášen dostanete po skončení tohoto press-foyer písemně. Teď bych poprosil místopředsedu ČSSD Milana Urbana.

Milan Urban, místopředseda ČSSD: Dámy a pánové, dobrý večer. Toto řešení není řešení sociální demokracie, to není naše řešení. My jsem považovali za prioritní alternativu zachovat ten stávající stav, tedy tak, aby byla sloučena gesce pod jednoho ministra,gesce zemědělství a životní prostředí s tím, že by agenda lidských práv po panu ministrovi Kocábovi byla agendou premiéra české vlády, myslíme si, že jakékoliv řešení v době, kdy zbývá 50 dní do voleb, tak jakési rošády a změny hlasovacích počtů ve vládě, že to je spíše nějaké politicky symbolické téma než aby mělo odpovídající reálné opodstatnění. Z tohoto důvodu s tímto řešením nesouhlasíme, není to naše řešení, nezbývá však než rozhodnutí premiéra v této věci respektovat, i když s výrazným nesouhlasem.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím Petra Nečase.

Petr Nečas, místopředseda ODS: Dobrý večer, dámy a pánové, občanští demokraté toto rozhodnutí akceptují, vítají ho, protože odpovídá jedné z variant, se kterou my jsme přišli na jednání. Na druhé straně jsme přesvědčeni, že to rozhodnutí je správné, protože udržuje vnitřní rovnováhu ve vládě Jana Fischera a nejvíce se blíží původním dohoda, které byly uzavřeny na jaře loňského roku. V tomto duchu dohod, které byly uzavřeny jako základ pro vytvoření vlády pana předsedy Fischera, toto řešení odpovídá nejvíce a z tohoto pohledu ho akceptujeme a vítáme.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím tři vaše dotazy, ČTK.

ČTK: Pane místopředsedo Nečasi, můžete tedy říci jméno toho kandidáta, kterého byste nominovali do té vlády?

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já bych považoval za lidsky neslušné, profesionálně nesprávné a politicky nekorektní, kdybych to jméno sdělil teď, aniž bych oficiálně dříve informoval pana předsedu vlády.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: To byla první otázka, druhá, prosím.

ČT: Dobrý večer, můžete alespoň říci, kdy to jméno bude oznámeno a navrženo?

Petr Nečas, místopředseda ODS: Já očekávám, že pan předseda vlády mne co nejdříve osloví v této věci a já mu toto jméno sdělím, jsem připraven tak učinit v horizontu několika hodin, maximálně zítřka.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Ano, tím, že jsme dali hned zkraje najevo, že shoda je, když už ne na vyznění toho řešení celkovém, což je pochopitelné, tak shoda je na tom, abychom rozhodnutí neodkládali a do toho neodkládání rozhodnutí patří i to, že budeme jednat o nominantovi a jménu co nejdříve.

iDnes: Dobrý den, pane místopředsedo Nečasi, hovořil jste už s paní Bízkovou natolik, zda by to křeslo vzala či s ní ještě budete mluvit?

Petr Nečas, místopředseda ODS: Pane redaktore, vy víte víc než já. My to jméno sdělíme jako první předsedovi vlády.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, já vám děkuji za to, že jste přišli, všem pánům za jejich vystoupení a těším se s vámi zase někdy nashledanou. Dobrou noc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání ČSSD a ODS, 6. dubna 2010

Související zprávy