Aktuálně

13. 5. 2011 16:42

Reformy ve zdravotnictví zprůhlední úhradový mechanismus pojišťoven

Nemocnice si nebudou moci účtovat odlišné částky za stejné výkony.

Představený věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách zavádí nový systém úhrady za diagnózu. Pojišťovnám tak zajistí větší roli i odpovědnost během rozhodování o úhradách léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Věcný záměr zahrnuje také nová transparentní pravidla pro fúzování zdravotních pojišťoven a posiluje dozor a kontrolu zdravotních pojišťoven ze strany státu.

Od příštího roku dojde ke změně úhrad zdravotních pojišťoven nemocnicím, a to za jednotlivé diagnózy. Nemocnice si nyní nebudou moci účtovat odlišné částky za stejné výkony. Ministerstvo zdravotnictví si od změny slibuje, že na základě nového systému zprůhlední úhrady nemocnicím.Reformy ve zdravotnictví zprůhlední úhradový mechanismus pojišťoven - ilustrační obrázek

Zároveň se pacientům více otevře možnost výběru nemocnice. Nyní nemocnice nechtějí přijímat pacienty, protože jsou placeny z paušálu a příjem se jim nevyplatí. „Tento systém by pacienty zaplatil každého tam, kam přijde, což bude znamenat pro dobré nemocnice, že pacienti si je najdou,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Samozřejmě nese to riziko, že některé nemocnice budou svou činnost muset utlumit, pokud v soutěži neobstojí,“dodal ministr.

Systém DRG (Diagnosis-related group) funguje běžně v ostatních státech Evropy i ve světě. „DRG je jedním ze smutných příběhů českého zdravotnictví, kdy teprve nyní začne fungovat něco, co je jinde v Evropě i ve světě zcela běžné. Od jeho zavedení jako jediného systému úhrad si slibujeme zejména to, že se zprůhlední cena za poskytovanou péči v nemocnicích," uvedl ministr Heger.

Dalším reformním krokem bude zjednodušení legislativy v oblasti zdravotních pojišťoven. V jednu normu se má spojit zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně a zákon o oborových zdravotních pojišťovnách. „Jedná se o další významný krok, kterým ministerstvo zdravotnictví plní Programové prohlášení vlády,“ prohlásil Heger.

Cílem ministerstva bylo podle Leoše Hegera stanovit stejné podmínky a pravidla pro všechny pojišťovny, nastavit jejich povinnou neziskovost, zrušit dozorčí rady a naopak posílit roli managementu a správních rad.

Rezort bude v červnu předkládat vládě také návrhy zákonů o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě. Tzv. malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění projednávají nyní poslanci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie