Aktuálně

29. 9. 2010 12:23

Stát by se měl s církvemi dohodnout v příštím roce

Podle premiéra Petra Nečase má být dohoda na majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi uzavřená v roce 2011.

Zástupci Svazu měst a obcí dnes na společném jednání s vládou požádali, aby vyrovnání vztahů s církvemi proběhlo co nejdříve. Nedořešené majetkové vztahy v mnoha případech blokují rozvoj obcí „Shodli jsme se na nutnosti dokončit vyrovnání státu a církví. Rádi bychom v roce 2011 dospěli k dohodě a příslušným krokům,“ řekl po jednání premiér.

Zástupci Svazu také upozornili na časovou náročnost a další komplikace s převodem státního majetku na obce například při dražbách. Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o majetku státu. Vláda se pokusí lépe vymezit pojem veřejného zájmu právě pro převod státního majetku na obce a zkusí tuto novelu ještě v letošním roce projednat.

Dalším tématem jednání byl rozpočet na příští rok. „Prioritní věcí bylo pro nás naplnění rozpočtu obcí a měst, jsme připraveni šetřit i na obcích a městech, ale existují určité disproporce v příjmech měst a obcí,“ řekl předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák v souvislosti s rozpočtovým určením daní.

Obce a města přicházejí s dalšími podněty jako je například zohlednění existence školy v menších obcích. Další změně zákona o rozpočtovém určení daní ale musí předcházet větší příprava. Musí proběhnout dostatečná diskuse i s obcemi, aby nevznikly v systému rozdělování daňového výnosu nové nespravedlnosti. Ministr financí ubezpečil premiéra i zástupce Svazu měst a obcí, že příprava jakékoli změny bude probíhat ve spolupráci s obcemi a městy.

Dalšími tématy společného jednání byla také novela loterijního zákona, operační programy nebo myšlenka zřízení metropolitní policie. Podle premiéra se bude vláda stejně jako s hejtmany potkávat pravidelně i se zástupci měst a obcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie