Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 12. 2012 15:42

Úvěry na opravy domů budou výhodnější

Vláda ve středu projedná novelu nařízení vlády o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení.

Úvěry na opravy domů budou výhodnějšíNařízení nově upraví podmínky použití finančních prostředků formou zvýhodněných úvěrů právnickým a fyzickým osobám na opravy a modernizace domů. Jednou z priorit schválené Koncepce bydlení ČR do roku 2020 je snížení finančního zatížení systému veřejných financí.

Vládní kabinet projedná zvýhodněné úvěry, které by poskytoval přímo Státní fond rozvoje bydlení. Pokud změna projde, již nebude nutné poskytovat záruky bankám za poskytnuté úvěry.

Finanční prostředky bude možné poskytnout opakovaně

Úvěry bude nadále poskytovat přímo Státní fond rozvoje bydlení, čímž bude zajištěna návratnost půjčených prostředků a tím možnost poskytovat prostředky opakovaně. Úroková míra bude nízká, fixovaná po celou dobu splácení úvěru.

Navrhovaná úprava bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí, protože dojde ke zjednodušení přípravy projektů ucházejících se o úvěr při podání žádosti a tím ke snížení administrativní zátěže.

Podpora rekonstrukcí a zateplování panelových bytových domů (program Panel) byla od roku 2001 realizována Státním fondem rozvoje bydlení. V letech 2001 – 2011 bylo pomocí tohoto nástroje opraveno 400 tisíc bytů. Program byl ukončen k 27. 5. 2011 z důvodu vyčerpání finančních prostředků určených pro tuto podporu.

V České republice není komplexně opraveno 1 520 tisíc bytů. Z toho 730 tisíc bytů v panelových bytových domech a 790 tisíc bytů v nepanelových bytových domech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie