Aktuálně

4. 2. 2013 11:00

Vláda bojuje proti drogové kriminalitě v pohraničí

Vládou schválená pracovní skupina má koordinovat postup proti drogové kriminalitě v pohraničí s Německem.

Největším problémem v drogové kriminalitě je v současnosti výroba a distribuce pervitinu, který je prodáván na tržnicích zejména občanům Spolkové republiky Německo. To výrazně limituje možnosti jeho odhalení ze strany Policie ČR.

Jde o vážný problém, kdy v pohraniční oblasti narůstá množství výrobců a distributorů drog, především pervitinu. Důvodem je ekonomická krize,“ uvedl premiér Petr Nečas. Dodal, že za účelem řešení nastalé situace probíhá dialog s představiteli jak spolkové vlády, tak i Bavorska a Saska.

Skupina složená z náměstků ministrů vnitra, spravedlnosti, financí, průmyslu a obchodu, zemědělství, zdravotnictví, generálních ředitelů Generálního ředitelství cel a Hasičského záchranného sboru, policejního prezidenta, zástupce Nejvyššího státního zastupitelství a národního protidrogového koordinátora se bude zabývat vážnou situací v pohraničí se Spolkovou republikou Německo.

Boj proti drogám v pohraničí:

  • vznik česko-německých pracovních skupin ukotvených v rámci tzv. Hofského dialogu,
  • příprava nové smlouvy o policejní spolupráci se Spolkovou republikou Německo,
  • vznik pracovní skupiny Crystal, v níž zástupci policie a celní správy obou zemí realizují opatření ke zintenzivnění vzájemné spolupráce a komunikace,
  • na obou stranách hranice působí společné česko-německé policejní hlídky.

Opatření na vnitrostátní úrovni:

  • masivní nasazení policejních sil do problémových oblastí v pohraničí,
  • změna nařízení stanovujícího co se považuje za jedy a jaké je množství větší než malé u omamných látek, psychotropních látek, přípravků jed obsahujících a jedů,
  • iniciovány jsou legislativní aktivity ke zrychlení procesu vyhošťování cizinců odsouzených za drogové trestné činy,
  • koncem ledna byl ministerstvem vnitra vyhlášen program „Prevence drogové kriminality v příhraničí“, cílem je prevence před zapojením se do drogové kriminality.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie