Aktuálně

31. 5. 2011 17:59

Vláda bude nadále usilovat o zamezení násilí na dětech

Kabinet Petra Nečase ve středu posoudí, jak byla plněna Národní strategie prevence násilí na dětech v letech 2008 až 2010. Strategie si stanovila jako hlavní cíl zvýšit ochranu dětí před všemi interpersonálními formami násilí.

Hlavními cíli strategie byla především podpora rozvoje rodičovských kompetencí, zajištění široké nabídky volnočasových, zájmových a sportovních aktivit či zprostředkování porozumění právu dětí na ochranu před násilím v celé společnosti tak, aby postoje k této problematice byly celkově změněny.

Strategie usiluje také o nadresortní přístup. Chtěla tak sjednotit roztříštěný přístup státu k ochraně práv dítěte, v tomto případě pak ochraně před násilím.

Z celkem 44 zadaných úkolů byla naprostá většina splněna či je plněna průběžně. U čtyř nesplněných úkolů se pak předpokládá, že budou splněny v následujícím období.

Jedním z těchto nesplněných bodů bylo například prosazení Charty práv hospitalizovaných dětí, která funguje jako průvodce dítěte v nemocnici. Předpokládá se nástup účinnosti k začátku následujícího roku.

Strategie si v daném období stanovila hned několik priorit. Týkají se zejména primární prevence násilí na dětech, profesionality odborníků a dostupnosti služeb pro ohrožené děti, ale také sběrem dat a jejich následným vyhodnocováním.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie