Aktuálně

22. 2. 2012 14:13

Vláda chce upravit přístup k telekomunikačním údajům

Přístup k provozním a lokalizačním údajům bude policie opět moci využít jako nástroj při vyšetřování.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet schválil novelu několika zákonů, které upravují povinnosti telefonních operátorů a poskytovatelů internetového připojení poskytovat informace.

Novela předložená ministrem vnitra spolu s ministry spravedlnosti a průmyslu a obchodu je reakcí na dva nálezy Ústavního soudu, které rušily část zákona o elektronických komunikací a § 88a trestního řádu. Ten úpravě vytýkal nejasná pravidla zabezpečení získávaných údajů a přílišnou obecnost ustanovení. „Vytýkáno je nepřesné vymezení doby uchovávání a likvidace provozních a lokalizačních údajů,“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Kubice.

Novela pevně vymezí, kdo má na informace nárok

Úprava novelizuje celkem pět právních předpisů. Stanovuje v nich zejména přesný výčet veškerých orgánů oprávněných požadovat od operátorů a poskytovatelů internetu údaje o tom, kdo, kdy, z jakého místa, s kým, popřípadě i jak dlouho komunikoval.Ministra vnitra Jan Kubice po jednání vlády 22. února 2012

Novelou trestního řádu se pak vymezuje také okruh trestných činů, pro jejichž objasnění mohou příslušné orgány požadované údaje získat. Konkrétně se jedná o porušení tajemství dopravovaných zpráv, podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací včetně potřebných hesel, nebezpečné vyhrožování a pronásledování, šíření poplašné zprávy, podněcování k trestnému činu a schvalování trestného činu.

S ohledem na judikaturu Ústavního soudu se navrhuje omezit použitelnost podmínek pro získání povolení k zjištění provozních a lokalizačních údajů pouze na úmyslné trestné činy, za které lze uložit trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně 3 roky. Tím je vyjádřena požadovaná typová závažnost těchto trestných činů.

Novela zákona dále navrhuje délku pro uchování provozních a lokalizačních údajů na dobu 6 měsíců. Zavádí se rovněž povinnost zpětného informování. Lidé, jejichž údaje byly použity při vyšetřování, by se o tom podobně jako v případě odposlechů měli dozvědět.

Co se mění

  • první část novelizuje zákon o elektronických komunikacích (zpřísňuje opatření k ochraně provozních a lokalizačních údajů).
  • druhá část novelizuje §88a trestního řádu (zpřísňuje podmínky pro získání povolení k zjištění provozních a lokalizačních údajů).
  • třetí část novelizuje zákon o BIS a pátá část novelizuje zákon o vojenském zpravodajství tak, že se doplňuje oprávnění BIS a vojenské zpravodajství požadovat provozní a lokalizační údaje, které by měly být získávány za podmínek shodných s odposlechy, tzn. na základě povolení předsedy senátu vrchního soudu příslušného podle sídla zpravodajské služby.
  • čtvrtá část novelizuje zákon o dohledu v oblasti kapitálového trhu tak, že se zpřesňuje účel, pro který je ČNB při výkonu dohledu nad kapitálovým trhem oprávněna požadovat provozní a lokalizační údaje za podmínky předchozího písemného povolení předsedy senátu Vrchního soudu v Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie