Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 12. 2017 17:04

Vláda na svém prvním jednání schválila mandát pro premiéra Babiše na Evropskou radu

Na svém prvním zasedání dnes nová vláda schválila mandát pro premiéra Andreje Babiše na jednání Evropské rady, které se ve čtvrtek a pátek uskuteční v Bruselu. Předseda vlády na něm bude s evropskými partnery řešit otázky migrace, prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce a brexit. Cesta do Bruselu je první zahraniční cestou nového premiéra.

Ve čtvrtek se lídři EU budou věnovat tématům migrace a prohlubování obranné a bezpečnostní spolupráce. Premiér Babiš evropským partnerům zdůrazní priority Česka v diskusi o předcházení dalším migračním krizím. Česká vláda v té souvislosti prosazuje, aby se EU soustředila na ochranu vnějších hranic a pomoc v zemích původu migrace.

Ještě před samotným jednáním Evropské rady se český premiér sejde se svými protějšky z Visegrádské skupiny, a to v souvislosti se společným projektem V4 na podporu ochrany hranic a prevence migrace v Libyi. Rozsahem by se mělo jednat o jeden z největších českých projektů v boji proti nelegální migraci, který by měl zásadně snížit příliv lidí do Evropy.

Druhým velkým tématem Evropské rady bude ve čtvrtek bezpečnost a obrana. Prezidenti a předsedové vlád členských států zahájí Stálou strukturovanou spolupráci (PESCO), do které je Česko připraveno se aktivně zapojit.

Evropská rada by se měla zaměřit také na sociální otázky, vzdělávání a kulturu. V sociální oblasti se jedná především o implementaci tzv. Evropského pilíře sociálních práv. V oblasti vzdělávání a kultury by měli lídři EU řešit posilování mobility studentů, přeshraniční spolupráci mezi univerzitami, jazykovém vzdělávání či otázce vzájemného uznávání diplomů.

Pátek pak bude patřit jednání eurosummitu k problematice eurozóny a jednání ve formátu EU-27 k brexitu. Eurosummitu se ČR účastní v roli pozorovatele, protože dosud neratifikovala smlouvu o fiskálním paktu. U brexitu pak evropští státníci zhodnotí, zda došlo k dostatečnému pokroku k posunu do druhé fáze vyjednávání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie