Aktuálně

12. 1. 2011 12:46

Vláda odsouhlasila zmírnění dopadů tzv. „náhubkového zákona“

Nečasův kabinet dále odsouhlasil změny v trestním řádu, které vedou k posílení práv poškozených

Vláda odsouhlasila zmírnění dopadů tzv. "náhubkového zákona"Vláda v rámci svého vládního prohlášení a koaliční smlouvy zmírnila tzv. „náhubkový zákon“. Pokud veřejný zájem na zveřejnění informací převáží nad soukromým zájmem na ochranu soukromí dané osoby, pak bude možné informace poskytovat. To bude rozhodovat nezávislý soud. Je to velmi rozumný kompromis mezi zájmem veřejnosti získat informace a zájmem osoby mít chráněné své soukromí,“  řekl po jednání vlády ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Novela dále zpřesňuje okruh trestných činů, u kterých je zapotřebí zvýšeně chránit oběť trestného činu před nadbytečnou psychickou zátěží v průběhu řízení. To má být provedeno tak, aby zvýšená ochrana byla omezena pouze na případy, kdy je skutečně důvodná. „Nemá docházet k přílišnému zásahu do ústavně garantovaného práva veřejnosti na informace,“ píše se v důvodové zprávě ke schválenému návrhu.

Otázku protiprávnosti zveřejnění i s ohledem na ústavní mantinely je však podle ministra spravedlnosti třeba řešit vždy v konkrétním případě při posouzení všech rozhodných skutečností.

Vláda souhlasí s posílením práv poškozených

Novela umožní v rámci trestního řízení náhradu tzv. nehmotné újmy. Dosud toto oběť trestného činu nemohla a musela v civilním řízení žalovat pachatele a musela znovu podstoupit celé soudní martýrium,“ řekl ministr Pospíšil.

Novelou trestního řádu dochází k posílení práv poškozených, kteří budou moci dosáhnout již v rámci trestního řízení úplné satisfakce a vyrovnat se tak s nepříznivými následky trestného činu. Při rozhodování o náhradě nemajetkové újmy a o vydání bezdůvodného obohacení se navrhuje postupovat shodně jako při rozhodování o náhradě majetkové škody.


Vláda také odsouhlasila novelu insolvenčního zákona. Cílem schválené novely je reagovat na nálezy Ústavního soudu a upravit související ustanovení insolvenčního zákona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie