Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 5. 2011 21:57

Vláda podpoří dobré nápady začínajících podnikatelů

Začínající podnikatelé s dobrými nápady by už od konce letošního roku mohli mít jednodušší přístup k úvěrům, které potřebují na rozjezd nebo rozšíření svého inovačního podnikání.

Vláda dnes schválila program INOSTART Ministerstva průmyslu a obchodu, který se podnikatelům zaručí až za 60 procent jejich úvěru.

"Chceme začínajícím podnikatelům zjednodušit přístup k úvěrům. Banky jim totiž až příliš často nechtějí půjčovat, protože jsou pro ně jejich podnikatelské plány příliš odvážné. Celkem je v programu připravených na dvě stě milionů korun; každý jeden zaručený úvěr může mít hodnotu od půl milion korun do 15 milionů." vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Součástí programu bude i poradenství. „Právě dobré rady do začátku jsou často tím, co noví podnikatelé potřebují možná ještě víc než samotné finance," dodává ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko.

Program zatím Ministerstvo průmyslu a obchodu pilotně spustí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Pokud se osvědčí, může se rozšířit do celé České republiky.

Zaručené úvěry bude podnikatelům poskytovat banka, kterou ministerstvo vybere na základě výběrového řízení. Záruku za samotné úvěry pak této bance poskytne Českomoravská rozvojová a záruční banka. Prostředky potřebné na financování záruk pak zabezpečí Švýcarská konfederace v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie