Aktuálně

16. 11. 2016 13:22

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky podpořila investice na jihu Čech i další program energetických úspor

Tisková konference po jednání vlády, 16. listopadu 2016.
Tisková konference po jednání vlády, 16. listopadu 2016.
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na jednání 16. listopadu 2016 schválil významnou investici firmy Robert Bosch v Jižních Čechách, která má do okolí Českých Budějovic přinést 625 nových pracovních míst. Dále vláda projednala například prodloužení programu energetických úspor EFEKT, z něhož bude možné čerpat dotace i v roce 2017 – konkrétně na rekonstrukce veřejného osvětlení.

Prodloužení programu energetických úspor EFEKT

Vláda v souladu se svým programovým prohlášením podporuje vyšší energetické úspory domácností, podnikatelů i státu. Dnes vládní kabinet souhlasil s ročním prodloužením programu EFEKT, který pomáhá snižovat energetickou náročnost v České republice.

Program byl prodloužen vzhledem k tomu, že každoročně zůstávají nevyčerpané finanční prostředky kvůli žadatelům, kteří od čerpání dotací odstupují až na konci kalendářního roku. Během roku 2017 proto dojde k vyčerpání zbylých finančních prostředků přibližně ve výši 8 milionů korun. Peníze budou využity v rámci jedné vyhlášené aktivity, u které byl v letošním roce převis žádostí o dotaci, a půjdou na rekonstrukci veřejného osvětlení.

Pro letošní rok bylo v programu EFEKT alokováno celkem 80 milionů korun, což je o 38 milionů korun více než v roce 2015. Vzhledem k zájmu veřejnosti a pozitivním dopadům programu vláda počítá s jeho nástupcem pod pracovním názvem EFEKT 2, který bude vyhlášen ještě na konci letošního listopadu. EFEKT 2 se bude soustředit na osvětovou a informační činnost, investiční akce menšího rozsahu a na pilotní projekty. Jedná se stejně jako v případě stávajícího programu úspor o doplněk k energetickým programům podporovaným ze strukturálních fondů EU.

Více informací o programu EFEKT naleznete v podrobné tiskové zprávě.

Významná investice firmy Robert Bosch v Jižních Čechách

Vláda schválila i další návrh Ministerstva průmyslu a obchodu – vyhověla žádosti společnosti Robert Bosch o investiční pobídku na rozšíření podnikání v blízkosti Českých Budějovic.

Investice má do regionu přinést celkem 625 nových pracovních míst. Kromě většího rozsahu samotné výroby automobilových součástek za 1,3 miliardy korun dojde také k rozšíření technologického centra, a to ve výši 904 milionů korun. Uplatnění tak kromě dělníků a lidí se středním vzděláním naleznou i vysokoškoláci, pro které v oblasti výzkumu a vývoje dílů motorových vozidel vznikne 120 pracovních míst. Noví zaměstnanci technologického centra budou pracovat na pozicích konstruktérů, simulačních a zkušebních inženýrů, zkušebních mechaniků a techniků v oddělení výroby, kvality, logistiky a v dalších podpůrných odděleních.

Na investici společnosti Robert Bosch vláda přispěje částkou 275 milionů korun formou podpory pořízení dlouhodobého majetku. Jedná se o příklad investice s vysokou přidanou hodnotou, která do České republiky přinese lépe placené pozice. Vláda obecně usiluje o revizi investičních pobídek tak, aby do budoucna přednostně zohledňovaly podobně inovativní a technologicky sofistikované projekty.

Více informací o schválené investici naleznete v podrobné tiskové zprávě.

Poslanecké návrhy a další body programu

Vláda nepřijala žádné stanovisko ke dvěma poslaneckým návrhům – první z nich usiluje o zavedení povinnosti pro zahraniční duchovní absolvovat školení o české kultuře. Druhý navrhuje přejmenování svátku dne 17. listopadu tak, aby byla zdůrazněna role studentů – svátek by se nově jmenoval „17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva“.

Témata Ministerstva spravedlnosti (novelu občanského soudního řádu a změnu zákonů v souvislosti s veřejným opatrovnictvím) a návrhy Ministerstva zemědělství (návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2017 a dotační programy v oblasti zemědělství pro rok 2017) vláda projedná příští týden. To samé platí pro návrh ministra vnitra na novelizaci zákona o pobytu cizinců na území ČR. Ke zprávě o průběžném hodnocení plnění Národního kosmického plánu 2014–2019 se kabinet vrátí za dva týdny.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/vysledky-jednani-vlady-16-listopadu-2016-150832/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie