Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 3. 2012 16:53

Vláda projedná prodej některých železničních tratí

Prodej některých nevýdělečných úseků železnice mají být řešením situace ztrátových drah. Zároveň přinese prostředky na údržbu drah.

železniční trať - ilustrační obrázekCílem návrhu ministerstva dopravy je zlepšení finanční situace železniční infrastruktury. Úspor lze podle ministerstva dosáhnout prodejem minimálně využívaných tratí, které nepřináší významné tržby a navíc zatěžují Správu železniční a dopravní cesty náklady na svůj provoz a údržbu.

Na základě posuzování probíhajícího od poloviny roku 2010 se některé železniční tratě provozované Správou železniční a dopravní cesty ukázaly jako málo využívané a jejich potřebnost jako velmi nízká. Zároveň se u nich neočekává ani významná využitelnost do budoucna.

Zisk z prodeje půjde na opravy

Ministerstvo dopravy proto navrhuje v rámci finančních úspor prodej těchto nevýdělečných tratí. Výtěžek, který rezort odhaduje na více než 13 milionů korun, má být použit na opravy, rekonstrukci a modernizaci železniční cesty.

Počet žádostí o převod tohoto státního majetku na třetí osoby je celkem 54. Ve středu je společně s materiálem řešícím způsob a podmínky převodu předloží na jednání kabinetu ministr dopravy Pavel Dobeš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie