Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2012 10:27

Vláda projedná služby spojené s bydlením

Návrh zákona se zabývá zejména rozúčtováním služeb jako je teplo, voda nebo odvoz odpadu.

ilustrační obrázek - bytový důmVeškeré formy bydlení se zpravidla pojí s užíváním určitých služeb, ať se jedná o dodávky tepla, vody či například odvoz odpadu. Současná právní úprava se ale právní problematikou těchto služeb zabývá pouze ve vztahu k nájemnímu bydlení. Návrh zákona, který ve středu na jednání vlády předloží ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, počítá i s jinými formami bydlení. Upravuje zejména rozpočtování služeb.

Vláda se bude zabývat právní úpravou, která má problematiku služeb spojených s bydlením zahrnout do jednoho komplexu. Týkat se má tedy nejen nájemního bydlení, ale i třeba družstevního bydlení či bydlení ve společenství vlastníků bytů.

Návrh obsahuje obecné postupy společné všem službám souvisejícím s bydlením. Patří mezi ně dodávky tepla, vody, teplé vody, odvod odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení a úklid společných prostor v domě, čištění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů, ale i odvoz komunálního odpadu.

Navrhovaný zákon se zabývá zejména rozúčtováním těchto služeb. Záleží podle něj na ujednání poskytovatele služeb nájemcem nebo rozhodnutí družstva popřípadě společenství vlastníků jednotek. Pokud k takovému ujednání nebo rozhodnutí nedojde, budou kritéria rozúčtování probíhat podle zákona.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie