Aktuálně

28. 3. 2012 14:03

Vláda schválila jednodušší vyvlastňování

Vedle zrychlení procesu vyvlastňování je cílem novely zamezit spekulantům obchodovat s vyvlastněnými pozemky.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dlouho očekávaná právní úprava má zajistit efektivnější vyrovnání majetkových vztahů zejména v případě staveb veřejné dopravní a technické infrastruktury. „Jde o změnu podmínek vyvlastnění, tedy podrobnější úpravu toho, jak získat potřebná práva dohodou a vyvlastnění tak předejít,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Vyvlastnění má být až poslední možností. Návrh pak obsahuje podrobně popsané postupy, zejména výčet náležitostí smluv či nutnost přiložení znaleckého posudku.

Jedním z cílů zákona je také zabránit spekulacím s vyvlastňovanými pozemky, kterému stávající úprava účinně nečelí. Návrh proto počítá s takovým nastavením pravidel, která možnosti spekulace s pozemky zabrání. „Návrh zákona, se kterým přišlo ministerstvo pro místní rozvoj, odpovídá modelu západoevropských zemí, například německému. To není nějaké vynalézání kola,“ řekl na středeční tiskové konferenci premiér Nečas. Výše vyvlastňovaného pozemku či stavby by se tak měla stanovovat v době jeho ocenění za účelem vyvlastnění. Podle návrhu nebude přihlíženo ke zhodnocení či znehodnocení pozemku stavbou, která na něm má vzniknout. Už tak nebude rozhodovat právní stav pozemku daný územním rozhodnutím nebo regulačním plánem.Tisková konference po jednání vlády 28. března 2012

Lidé mohou dostat více peněz

Navrhovaná úprava dále nově definuje náhradu za vyvlastnění. Soud tak bude moci přihlédnout ke zvláštním okolnostem. „Bude to pro lidi výhodnější, protože budou moci získat vyšší cenu,“ vysvětlil předseda vlády. Nebude tak docházet k rozhodování pouze na základě odhadní ceny. „Tam, kde se například jedná o pozemek, který je po několik generací v rukou svých majitelů, soud může přihlédnout k těmto zvláštním okolnostem a jeho cenu navýšit,“ dodal premiér. Zohledňuje se tak především nemajetková újma, ale i riziko, že znalec neposoudí hodnotu majetku správně.

Díky novele se také urychlí průběh celého procesu vyvlastnění. Pokud dojde k rozhodnutí o vyvlastnění, budou vysloveny dva samostatné výroky. Prvním je výrok o vyvlastnění práv při splnění náležitých podmínek k vyvlastnění, druhým je výrok o náhradě za vyvlastnění, který určuje výši náhrady. Ve chvíli, kdy nabude právní moci první výrok, je možné tímto okamžikem zahájit například stavbu, a to i v případě, že bývalý vlastník bude v soudním řízení požadovat vyšší náhradu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie