Aktuálně

1. 2. 2010 16:25

Vláda schválila navýšení počtu vojáků v Afghánistánu

Vláda schválila navýšení počtu vojáků v Afghánistánu, odsouhlasila novelu zákona o snižování administrativní zátěže a rozhodla o dalším vývoji vakcinace proti tzv. prasečí chřipce.

Vláda Jana Fischera schválila na dnešní první únorové schůzi se změnou usnesení dodatek k vakcinační strategii pro očkování vakcínou proti chřipce způsobené virem Pandemic (H1N1) 2009 v České republice. Návrh vychází z pátečního mimořádného jednání Bezpečnostní rady státu a jeho výsledky dnes byly formálně schváleny.

Vláda rozhodla, aby situaci kolem vývoje tzv. prasečí chřipky sledoval hlavní hygienik ČR Michael Vít a kabinet o ní informovat. Rozhodnutí o povinném očkování vybraných osob bude na něm. Na vládě poté zůstane, aby případně vyhlásila krizový stav. „Vláda uložila hlavnímu hygienikovi, aby informoval vládu o sledování vývoje chřipky a o nutnosti přijmout další opatření,“ řekl na tiskové konferenci po skončení jednání kabinetu premiér Jan Fischer.

Kabinet dále schválil navýšení počtu českých vojáků v alianční misi ISAF v Afghánistánu. Kontingent se navýší až o 55 osob. 15 vojáků bude mít na starosti výcvik místní policie a dalších 40 příslušníků Armády ČR spolu s radarovým kompletem Arthur bude fungovat jako ostraha polské základny v provincii Ghazní. "Nejedná se o bojové jednotky, pouze výcvik, podpora a ochrana," uvedl před odletem do Izraele ministr obrany Martin Barták.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský předložil vládě na jejím dnešním zasedání návrh zákona, který snižuje administrativní zátěž podnikatelů. Novela, kterou kabinet schválil, se týká změny systému kontrol České obchodní inspekce. Tento návrh by měl podnikatelům ulehčit označování zboží. Podle této novely by ČOI již také nemusela dohlížet na dodržování hygienických předpisů v prodejnách či restauracích. Podnikatelům by měl ulehčit administrativu také nově zavedený systém, kdy v případě, že na základě zjištění závady Českou obchodní inspekcí v provozovně, bude podnikatel povinen ji odstranit, ovšem nebude již nutné, aby její realizaci hlásil zpět ČOI. Nadále už také nebude potřeba, aby podnikatelé hlásili živnostenskému úřadu přerušení své činnosti.

Vláda schválila na návrh ministra zemědělství Jakuba Šebesty dokumentaci programu "Odstranění následků povodní na státním vodohospodářském majetku". Na odstranění škod, které na státním vodohospodářském majetku způsobily povodně v létě 2009, poputuje ze státní kasy více než 950 milionů korun. Koncem srpna loňského roku ministři schválili z důvodu poškození státních vodních děl navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství o částku nepřesahující miliardu korun. Peníze budou rozděleny mezi státní podniky povodí, Lesy České republiky a Zemědělskou vodohospodářskou správu, na kterou poputuje největší částka, a to 416 milionů korun. Lesy ČR dostanou 285 milionů, o zbytek se podělí jednotlivá povodí. Celková škoda na majetku, kterou tyto povodně způsobily, se odhaduje na 8,5 miliardy korun, přičemž největší náklady na jejich odstranění nese stát.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie