Aktuálně

8. 3. 2010 15:11

Vláda schválila novelu vysokoškolského zákona

Kabinet na dnešní schůzi schválil mj. podporu producentů mléka či navýšení pracovních míst v Agentuře pro sociální začleňování.

Vláda dnes mimo jiné schválila vládní nařízení na podporu trhu v odvětví mléka a mléčných výrobků. Stát tak jednorázově poskytne zvláštní podporu z finančních prostředků Evropské unie producentům mléka a mléčných výrobků v České republice. Podpora se týká producentů mléka, kteří byli stiženi hospodářskou krizí. Celkové náklady ve výši zhruba 150 milionů korun půjdou z balíčku, který na pomoc producentům mléka vyčlenila Evropská unie v loňském roce. Celkový objem peněz tohoto balíčku je 300 milionů euro. Podpora se v České republice bude týkat asi 2 500 farmářů, kteří jsou evidováni v systému mléčných kvót. Dotaci dostanou chovatelé krav do konce června tohoto roku. Částku, která bude z podpory farmářům vyplacena, určí Státní zemědělský intervenční fond, jež má v České republice zemědělské dotace na starosti. Nařízení vstoupí v platnost k 1. dubnu 2010. Producenti mléka tak mohou o příspěvek žádat do poloviny dubna.

Kabinet Jana Fischera navýšil na návrh ministra pro lidská práva Michaela Kocába počet pracovních míst v Agentuře pro sociální začleňování v romských lokalitách. Její vznik schválila vláda v lednu roku 2008. V celkem dvanácti lokalitách působí nyní patnáct pracovníků, kteří mají na starosti zabezpečování její činnosti. Agentura se však k 1. březnu tohoto roku rozšířila na 23 lokalit. Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách je nástrojem Vlády ČR k zajištění podpory obcím v procesu sociální integrace. Jejím posláním je propojovat subjekty na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru.

Ministři dále schválili návrh novely zákona o vysokých školách, kterou předložili poslanci Walter Bartoš a Milan Bičík. Změna zákona umožní zavést institut garantů kvality a rozvoje studijního programu, uskutečňovaného danou vysokou školou a vytvořit registr docentů a profesorů veřejných a soukromých vysokých škol, jež by vedlo Ministerstvo školství.

Ministr životního prostředí Jan Dusík dnes vládě předložil Zprávu o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Úroveň znečištění je v tomto kraji nejvyšší v rámci celé ČR, přičemž v době smogových situacích je dosahováno až desetinásobku platného imisního limitu. Mezi aktivity, které jsou rozpracovány ve zprávě je například vytvoření pracovní skupiny, která bude mít za cíl provázat národní i krajské koncepce v oblasti životního prostředí, energetiky, průmyslu, dopravy a územního plánování. Vláda materiál bez výhrad schválila.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie