Aktuálně

22. 2. 2010 19:46

Vláda schválila podmínky zadávání veřejných zakázek

Kabinet Jana Fischera na dnešním pravidelném jednání schválil mj. podmínky zadávání veřejných zakázek, novelu zákona o cestovních dokladech či novelu zákona o léčivech

Vláda dnes schválila usnesení, které upřesňuje podmínky zadávání veřejných zakázek nad půl miliardy korun. Podle materiálu, který kabinetu k projednání předložil předseda vlády Jan Fischer, budou zadavatelé těchto zakázek muset absolvovat bezpečnostní prověrku ve stupni „důvěrné“. Stejnou prověrkou projdou i členové komisí zadávající zakázku v hodnotě vyšší než 300 milionů korun. "Budeme žádat, aby členové komisí měli bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, protože součástí této prověrky je i prověření majetkových poměrů a finančních transakcí," uvedl premiér Jan Fischer na dnešní tiskové konferenci. Prověrky, které provádí Národní bezpečnostní úřad, by se vztahovaly jak na ty, kteří připravují podmínky tendrů, tak na ty, kteří rozhodují o jejich vítězi. Do měsíce musí návrh ještě posoudit Národní bezpečnostní úřad a společně s ministerstvem pro místní rozvoj připraví novelu zákona o výběrových řízeních.

Kabinet Jana Fischera dále projednal a schválil návrh novely zákona o cestovních dokladech, podle které již nebude možné, aby si rodiče zapisovali své děti do cestovního pasu. Společný návrh ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové a ministra vnitra Martina Peciny vychází z nařízení Evropského parlamentu. Podle tohoto nařízení musí mít každá osoba svůj vlastní cestovní doklad, včetně dětí.

Ministři schválili na návrh ministra dopravy Gustava Slanečky dlouho připravovanou novelu zákona o veřejné dopravě. Návrh, který se týká státní či samosprávní veřejné dopravy, obsahuje například pravidla zadávání veřejných zakázek na dopravní obslužnost, stanovuje standardy kvality autobusů a vlaků, kdy se jedná například o přepravu dětských kočárků, místa pro cestující se zdravotním postižením, místa pro vodící psy či stanovený poměr bezbariérových vozidel, déle také upravuje vztahy mezi firmami, které po sobě přebírají zakázky na přepravu cestujících, ty budou muset na žádost předchozí firmy převzít i smlouvy se zaměstnanci. Podle návrhu je stěžejním prvkem veřejné dopravy železnice a od ní se tedy musí odvíjet plánování dalších druhů dopravy.

Na dnešní schůzi vlády ministři schválili na návrh ministryně zdravotnictví Dany Juráskové také novelu zákona o léčivech. Nová norma pro prodej léků s pseudoefedrinem opět zavádí evidenci výdeje léků v centrálním úložišti, do nějž by nově mohli mít přístup vedle lékárníků i lékaři, zdravotní pojišťovny a do vlastního záznamu i sám pacient. Novela se zabývá především tím, kdo bude mít k údajům uloženým v Centrálním úložišti elektronických receptů přístup. Podle předchozí úpravy fungovala databáze v rozporu se zákonem, předkládaná novela tyto nedostatky již upravuje. Návrh též stanovuje limit, na jehož základě bude možné zakoupit pouze dvě velká balení obsahující 60 tablet léku s pseudoefedrinem za měsíc. Do databáze budou mít přístup i zdravotní pojišťovny, aby mohly lépe kontrolovat správnost vyúčtování úhrad za vydané léky. Stejně tak bude mít nově do databáze přístup i pacient, který bude moci nahlížet do vlastního záznamu a kdykoli si zjistit, jaké léky mu jsou předepisovány.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie