Aktuálně

15. 3. 2010 16:16

Vláda schválila zjednodušení čerpání evropských peněz

Kabinet na schůzi dále schválil koncepci protipovodňových opatření či 2,25 miliard na opravu silnic po zimě.

Vláda Jana Fischera dnes schválila společný návrh ministra financí Eduarda Janoty a ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky na zjednodušení administrace strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Obě ministerstva společně připravila návrh legislativních změn, na základě kterých se čerpání dotací z Evropské unie zjednoduší. Změny se týkají především schvalovacích procedur, finančního plánování a řízení, kontrolní činnosti a řešení nesrovnalostí.

Kabinet dále schválil Národní akční plán inkluzívního vzdělávání, podle kterého bude možné začleňovat více handicapovaných či romských dětí do běžných škol. Česká republika byla dosud dlouhodobě kritizována mezinárodními organizacemi zabývajícími se touto problematikou za vysoký počet dětí, které navštěvují zvláštní školy. Základní školy budou muset přizpůsobit svou výuku potřebám těchto znevýhodněných dětí a předcházet jejich sociálnímu vyloučení. Plán, který ostatním ministrům dnes předložila ministryně školství Miroslava Kopicová, obsahuje také návrh na zavedení povinného posledního ročníku mateřské školky. V základních školách by pak byl zvýšen počet pedagogických asistentů, kteří by se znevýhodněným dětem mohli věnovat. Pro zavedení tohoto plánu do praxe přibude i nutnost většího vzdělávání samotných pedagogů, kteří budou proškoleni, jak s dětmi s jednotlivými specifickými poruchami pracovat. Do speciálních škol by byly řazeny děti s velmi vážnými postiženými. Postupně by se tak z těchto škol mohly stát didaktická a konzultační pracoviště. Další bod tohoto plánu se týká školských poraden, které by nově měly rozhodovat na základě jednotného systému. Měla by zároveň vzniknout i instituce či orgán, díky kterému by bylo možné rozhodnutí školské poradny přezkoumat.

Ministři dnes vzali na vědomí návrh protipovodňové ochrany České republiky, který předložil ministr životního prostředí Jan Dusík společně s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou. Jedná se o ucelenou koncepci ochrany před povodněmi za využití technických a přírodně blízkých opatření. Ministerstva začala koncepci zpracovávat již v loňském červenci, kdy část České republiky zasáhly záplavy. Její návrh by měl být řešením sporů mezi vodohospodáři, kteří upřednostňují výstavbu velkých vodních staveb a přehrad, a ochránci přírody, kteří naopak zastávají názor, že by voda měla zůstat v půdě. Návrh je kombinací technických a přírodě blízkých opatření. Vláda ministerstvům životního prostředí a zemědělství uložila termín předložení koncepce do konce června tohoto roku. Podle koncepce se též bude zohledňovat ekonomický aspekt, kdy bude upřednostněn nejlevnější projekt, který však musí splňovat požadované podmínky.

Kabinet Jana Fischera uvolnil na žádost ministra dopravy Gustava Slamečky 2,25 miliardy korun na opravu škod na silnicích a železničních kolejích vzniklých po letošní zimě. Z celkové částky poputuje 750 milionů na opravu silnic nižších tříd přímo do krajů. Letošní zima způsobila podle ministerstva dopravy škodu na silnicích ve výši zhruba 6,5 miliardy korun, avšak Státní fond dopravní infrastruktury vyhradil po zkušenostech z předchozích let na opravy po zimních měsících pouze 2,7 miliard korun. Ministerstvo financí odmítlo tuto částku vyrovnat, ministr Gustav Slamečka se tedy obrátil s žádostí na vládu, která mu vyhověla alespoň částečnou finanční pomocí. Část peněz půjde z privatizačních příjmů ministerstva financí ČR a zbytek se uvolní z vázaných prostředků jednotlivých ministerstev.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie