Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 8. 2012 14:52

Vláda zaručila dostupnost zdravotnické péče

Pacienti budou mít větší nárok na dostupnost péče. Vláda odsouhlasila stanovení maximální možné dojezdové doby pro jednotlivé zdravotnické obory nebo služby či horní hranice lhůt pro čekání na některé služby.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Nově bude stanoven časový limit pro poskytování plánované zdravotnické služby. Lidé, kteří například čekají na určitý zdravotnický zákrok, budou mít jistotu, že doba čekání nepřekročí nařízenou lhůtu. V žádném případě se ovšem nejedná o úrazy a další akutní případy, ale pouze o plánované výkony hrazené ze zdravotního pojištění. „Jedná se o výkony plánované, to znamená neakutní,“ upřesnil po jednání vlády ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Všechny akutní výkony mají absolutní přednost a budou řešeny tak, jak potřebuje daný pacient,“ ujistil ministr.

Pacienti budou mít oporu v zákoně

Schválené vládní nařízení má být pro pacienty především právní oporou a zajistí jim dostatečný, trvalý a vyvážený přístup k péči. Stanovené maximální doby dojezdů automobilem se stanou jejich vymahatelným nárokem a pojišťovnám budou naopak hrozit sankce, pokud stanovené lhůty překročí. Dosud byla tato problematika řešena jen obecným způsobem. „Dvacet let tu nebylo vůbec definováno, jaké konkrétní nároky pacienti mají. Toto je první pokus a snaha tuto věc zmapovat a popsat a lze čekat, že ty věci se budou dále vyvíjet podle toho, kde budou problémy,“ řekl Heger.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda vlády Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády

Dojezdové doby a lhůty budou navíc ve skutečnosti ještě nižší, než vláda dnes schválila jako limitní. Při jejich stanovení totiž bylo vycházeno z nejvzdálenějších a nejhůře dostupných lokalit. „Chceme těch několik málo pacientů, kteří se nemohou k péči dostat a chtějí se soudit a nemohou se dobrat spravedlnosti, aby měli nějakou oporu,“ vysvětlil ministr Leoš Heger na tiskové konferenci. „Teprve realizace tohoto vládního nařízení ukáže, kde jsou problémy a kde ne,“ řekl ministr.

U nás v České republice je dostupnost péče mimořádně dobrá a také v žebříčku evropských zemí jsme v dostupnosti na tom skvěle,“ připomněl ministr Heger úroveň dostupnosti zdravotní péče. Pacienti by se například měli ke svému praktickému lékaři dostat nejdéle do 35 minut. Dojezdová doba ambulantní péče platí také pro dětského praktika, zubaře, gynekologii, ale i lékárny.

Nejdéle do 45 minut bude nyní dostupná například diabetologie, chirurgie, neurologie, interna či ortopedie. Další specializované lékařské obory mají nyní stanovenou maximální lhůtu od 60 minut do 120 minut podle jejich náročnosti, vytíženosti a dostupnosti. Mezi obory s nejdelší lhůtou pro dopravu pacientů patří například magnetická rezonance, radiační onkologie nebo kardiochirurgie.

Nařízení vychází ze současné sítě zdravotnických zařízení

Lůžková péče bude pro pacienty též dostupná v závislosti na oddělení, a to od jedné do tří hodin. Na nejvytíženější oddělení, kterými bývá zpravidla dětské lékařství, chirurgie či porodnické oddělení, se pacienti dostanou již do hodiny.

Rovněž pacienti, kteří čekají na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu budou mít záruku, že se tohoto plánovaného zákroku dočkají maximálně do 52 týdnů. Na počítačovou tomografii si počkají nejdéle do třech týdnů, mamografické vyšetření bude muset být nově provedeno do šesti týdnů. Ministr zdravotnictví zdůraznil stanovení čekacích limitů u biologické léčby, která se používá pro moderní léčbu roztroušené sklerózy. Zdravotní pojišťovny musí tuto péči zajišťovat, proto by měly podle ministra Leoše Hegera vědět, že si pacient může stěžovat a domáhat se této péče.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie