Aktuálně

22. 11. 2023 19:31

Vládní výbor pro strategické investice řešil pracovní trh i transfer vědeckého poznání do praxe

Tisková konference po jednání Vládního výboru pro strategické investice, 22. listopadu 2023.
Tisková konference po jednání Vládního výboru pro strategické investice, 22. listopadu 2023.
Moderní a udržitelný pracovní trh a podpora excelentní vědy a přenos jejích výsledků do praxe. To byla dvě hlavní témata, kterými se ve středu 22. listopadu 2023 ve Strakově akademii zabýval Vládní výbor pro strategické investice. Poradní orgán, v němž se setkávají zástupci vlády, profesních organizací a samospráv, zasedal potřetí.

Vládní výbor pro strategické investice se zabýval trhem práce, jeho modernizací a udržitelností. Hlavním problémem v této oblasti je nedostatek pracovní síly, který se bude v dalších letech prohlubovat v důsledku demografického vývoje vyznačujícího se stárnutím populace. Zároveň technologický pokrok vede spíše ke změně charakteru práce a k vytváření nových pracovních míst než k jejich původně očekávanému zániku. V roce 2030 až 2031 tak lze odhadnout mezeru mezi potřebou trhu práce a zdroji pracovních sil na přibližně 240 až 300 tisíc osob.

Pro posílení konkurenceschopnosti českého hospodářství je tedy zásadní výzvou zajištění dostatečného objemu kvalifikované pracovní síly, což v českém kontextu znamená např. podporovat celoživotní vzdělávání, zabránit odchodu kvalifikované pracovní síly či doplňkově využít kvalitních a bezpečných zdrojů zahraničních pracovních sil.

Podporu excelentní vědy a transferu výsledků vědeckého bádání do praxe řešil výbor zejména v rovině nového zákona o vědě, výzkumu, inovacích a transferu znalostí, který si klade za priority transfer znalostí a podporu inovací, zlepšení podmínek pro vědkyně a vědce, snížení administrativní zátěže, strategický přístup k řízení vědy a ochranu bezpečnostních zájmů státu ve výzkumu.

Výbor také projednal záměr investičního fondu pro transfer, který by měl zpřístupnit investiční prostředky projektům s vysokým inovačním a komerčním potenciálem, rozšířit možnosti investorů investovat do inovací založených na výsledcích vědy a výzkumu a zajistit, aby výzkumné projekty s komerčním potenciálem nekončily doběhnutím veřejné dotace. V kombinaci s cílenou podporou rozvoje strategických technologií pak funkční transfer přispěje k hospodářskému růstu a strategické odolnosti společnosti.

Investice do výzkumu a vývoje klíčových technologií je základním předpokladem proto, abychom dokázali držet krok s ostatními zeměmi, které do těchto oblastí významně investují, a dokázali úspěšně projít digitální a technologickou transformací naší ekonomiky,“ okomentovala závěry jednání ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Vládní výbor pro strategické investice zasedal v pořadí potřetí. Cílem práce výboru je koordinace a příprava podmínek pro efektivní realizaci strategických investic v oblasti dopravní infrastruktury, bydlení, energetiky, vzdělávání, vědy a výzkumu. Výbor, o jehož zřízení a podobě rozhodl kabinet Petra Fialy 21. června 2023, je součástí projektu Česko ve formě, který představila vláda v květnu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie