Tiskové konference

22. 11. 2023 19:33

Tisková konference po jednání Vládního výboru pro strategické investice, 22. listopadu 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Pěkný večer, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání Vládního výboru pro strategické investice. O úvodní slovo poprosím ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou.

Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace: Dobrý večer, dámy a pánové. Já jsem dnes předkládala Výboru pro strategické investice dva návrhy na podporu hospodářského růstu a posílení naší konkurenceschopnosti. Tím prvním návrhem byla reforma transferu, respektive její část, která se týká úpravy legislativy v novém zákoně o vědě, výzkumu, inovacích a transferu. Protože tam vytváříme podmínky motivující výzkumné organizace, aby zhodnocovaly své výsledky, protože potom vlastně lze dosáhnout toho, aby byl vyšší vliv naší vědy, výzkumu na hospodářský růst, na naši ekonomiku, na naši konkurenceschopnost.

Ten druhý nástroj, o kterém jsme dnes jednali a moc děkuji kolegům za podporu a za ten mandát k dalšímu jednání, protože se jedná o vytvoření nové fondové struktury na podporu transferu. Transfer má mnohdy rizikové faktory a je potřeba vytvořit dostatek prostředků na to, aby vlastně z těch výsledků našich vědců byla jednou opravdu třeba úspěšná firma. Proto budeme jednat společně s panem ministrem průmyslu a obchodu a s panem ministrem financí s Evropskou investiční bankou o vytvoření právě takovéto fondové struktury, která bude dostupná, přístupná pro zhodnocování výsledků vědy i v té rané fázi, která může být pro klasického investora ještě příliš riskantní.

Samozřejmě tento problém je komplexní. Máme připravenou komplexní reformu, kterou budeme v plném rozsahu prezentovat v lednu příštího roku, ale v tuto chvíli tyto dva kroky, já jsem velice ráda, že tyto dva návrhy byly úspěšně projednány na vládním výboru a týkají se transferu.

Druhý bod se týká podpory klíčových technologií. Víme, že technologie se velmi rychle proměňují, že ta digitální a technologická transformace, kterou procházíme, je nesmírně dynamická a musíme na to reagovat, jako to dělají ostatní vyspělé země. Proto jsem připravila několik nástrojů pro podporu výzkumu v oblasti umělé inteligence, kvantových technologií a polovodičů.

Musíme se zaměřit i na to, proto jeden z těch nástrojů se vlastně týká financování pozic na vysokých školách, abychom uspěli nejenom v té technologické úrovni, ale abychom měli dostatek lidí, protože to je oblast, do které některé země velmi intenzivně dávávají prostředky, investují.

A tak navazuji lehce i na to naše další téma. A to je trh práce. Myslím si, že byl vypracován skvělý model dalších zdrojů, jak pracovat s naším trhem práce, je celá řada nástrojů, které se týkají úprav na trhu práce, a věřím, že právě těmi kroky, které společně hledáme a navrhujeme, přispějeme k tomu, abychom oživili hospodářský růst a posílili naši konkurenceschopnost.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka.

Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR: Dobrý den. Já bych navázal na paní ministryni za nás, kteří reprezentujeme podnikatele, zaměstnavatele ve Vládním výboru pro strategické investice. Takže jsme velmi rádi, že jsme dnes mohli projednat tyto dva klíčové body, a to je flexibilní, udržitelný trh práce a zároveň podpora vědy, výzkumu, inovací, transferu, tedy výsledků vědy, výzkumu, inovací do praxe, chcete-li tedy pro komercionalizaci, pro rozvoj našich firem, pro konkurenceschopnost České republiky.

My se máme možnost na obou dvou oblastech velmi intenzivně podílet hned od samého počátku. Za to chceme poděkovat. Je to opravdu příkladný způsob spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem, protože od samého počátku se snažíme hledat ta nejlepší řešení, ale zároveň také nejrychlejší řešení, která nás povedou k nastartování ekonomického růstu v České republice.

Jak už jsme mnohokrát řekli, my si myslíme, že nemůžeme o takových věcech diskutovat roky, ale že máme před sebou měsíce, ve kterých ty zásadní změny musíme nastartovat tak, abychom je co nejrychleji uvedli do praxe a mohli jsme z toho v budoucích letech benefitovat.

K jednotlivým věcem k vědě, výzkumu, inovacím. Jsem velmi rád, že začínáme měnit pohled na to, jak financovat podporu vědy, výzkumu, inovací v České republice. Je zcela zjevné, že si nevystačíme s takovou podporou jenom z veřejných zdrojů a že musíme udělat vše pro to, abychom mohli do podpory vědy, výzkumu a inovací zahrnout a přilákat soukromý sektor, ať už to jsou finanční zdroje z firem, tedy podporu vědy, výzkumu, inovací ve spolupráci s vědeckými institucemi firem samotných, nebo je to taky venture kapitálem, kterým bychom dokázali přilákat do České republiky finanční zdroje, které by nám umožnily daleko víc investovat právě do oblasti vědy, výzkumu, inovací.

K tomu nepochybně mohou sloužit i konzultace, které se povedou s Evropskou investiční bankou a jejich poradci pro to, jak vytvořit fondovou strukturu, která by dokázala přilákat právě soukromé zdroje ze světa k nám do České republiky tak, aby naši vědci, naše nejlepší mozky nemusely odcházet se svými nápady, se svým potenciálem do zahraničí, ale aby mohly zůstat tady u nás doma. A případně abychom také dokázali přilákat do České republiky vědce ze zahraničí a vytvořili jsme jim tady příhodné podmínky. To je podstatou toho materiálu, který byl dnes předložen, který jsme podpořili a podporujeme nadále a budeme rádi, když se na něm budeme moci podílet.

Druhá věc, trh práce, podpora trhu práce. Jsme velmi rádi, že zase můžeme velmi úzce spolupracovat s Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem vnitra na hledání opatření pro zflexibilnění našeho trhu práce. Chci říct, že ten model, který jsme dnes představili, byl vládním výborem přijat. Myslím si, že velmi příznivě přijat. V následujících dnech, maximálně týdnech, kdy doplníme do toho modelu konkrétní data, konkrétní informace a údaje, ho určitě budeme moci představit široké veřejnosti. A jenom teď mohu naznačit, co z něho vyplývá.

Naší klíčovou úlohou a úkolem, který máme před sebou, je aktivizovat českou pracovní sílu, domácí pracovní sílu. Je to nejefektivnější investice, kterou můžeme udělat do pracovního trhu. Tedy umožnit anebo zbourat veškeré bariéry pro jednotlivé cílové skupiny, které by mohly na trh práce přijít. Ať už jsou to zaměstnanci s využitím jejich dalších pracovních úvazků, nebo jsou to rodiče z rodičovské dovolené nebo jsou to senioři již na zaslouženém odpočinku, ale v každém případě práce schopni, kteří by rádi mohli na trh práce ještě přijít a pracovat a přinášet a doplňovat ten deficit pracovní síly, který tady máme z hlediska demografického vývoje.

To je také důvod, proč si myslíme, že si přes veškerou iniciativu nevystačíme pouze s českými zaměstnanci a že budeme muset nadále pracovat na tom, abychom přilákali a přivedli zahraniční pracovníky na český pracovní trh a abychom jim vytvořili podmínky, aby tady mohli zůstávat dlouhodobě a aby přinášeli české společnosti, českému hospodářství tu hodnotu, o kterou stojíme.

Ten model, který představíme, jak už jsem říkal, v následujících dnech, maximálně týdnech, tak z něho bude naprosto zřejmé, že takový příchod mobilizace vlastních domácích sil a případně i příchod zahraničních pracovních sil bude pozitivní z hlediska dopadu i do veřejných rozpočtů v České republice, a to si myslím, že je dobře, protože potřebujeme právě i tímto způsobem ten hospodářský růst posílit, tedy kvalitní kvalifikovanou pracovní silou, kterou přilákáme znovu zpátky na pracovní trh. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a za Svaz průmyslu poprosím viceprezidenta Bohdana Wojnara.

Bohdan Wojnar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, z mé strany několik krátkých komentářů. Nejdříve k tomu tématu věda, výzkum a inovace. My jsme velmi rádi, a to jsme konec konců i v té velmi intenzivní a dobré diskuzi kvitovali, že vlastně navazujeme na materiál, na analýzu, kterou zpracoval Svaz průmyslu a dopravy v loňském roce a která poukázala na slabiny toho stávajícího systému. Musíme si být vědomi i toho faktu, že ten zákon, o kterém teď hovoříme, je vlastně už dvacet let starý. Opravdu si vyžaduje zásadní rekonstrukci.

My jsme v té analýze poukázali na dvě taková základní poznání. Zaprvé: Celý ten systém je velmi roztříštěný, je velmi nepřehledný, je postaven na obrovském množství poskytovatelů a vlastně těch podpor a samozřejmě těch, kteří tu podporu přijímají. A zadruhé celé to vytváří nedostatečně efektivní partnerský model spolupráce. A to téma partnerství silně rezonovalo v celé té debatě.

Když se podíváme na to, jak si stojí vlastně Česká republika v tom globálním inovačním indexu, v tom světovém kontextu, tak samozřejmě máme témata, kde jsme v regionu minimálně evropském na středu, ve středu pelotonu, na úrovni. Ale zároveň víme, že tam máme silné slabiny. Ty silné slabiny se týkají zejména právě otázek financování, zejména nasazení právě rizikového kapitálu. Tento potenciál my musíme jednoznačně aktivizovat ve prospěch vlastně toho konečného zákazníka, komercionalizace těch poznatků, abychom dokázali zpružnit a zrychlit spolupráci mezi soukromou sférou, akademickou sférou, dotáhnout do aplikovaného výzkumu a samozřejmě v první řadě dokázat i to prosadit na trhu.

My jsme velmi intenzivně diskutovali o klíčových technologiích, které jsou trendy ve světě. Velmi vítáme to, že hledáme to správné zacílení, zaměření, ať už je to kvantová technologie, ať už jsou to otázky opravdu další, ať už je to umělá inteligence a další. Chceme a musíme využít pochopitelně těch evropských prostředků, které se nabízejí, využít nabízených formátů spolupráce, což neznamená, že se nebudeme orientovat i na technologické lídry v těchto oborech i mimo Evropskou unii.

V tomto směru průmysl jako takový si uvědomuje, že musí být součástí toho řešení. Je dobře, že tady máme na stole nový zákon. Budeme velmi intenzivně pracovat na rychlém vypořádání všech těch připomínek, protože je důležité, abychom tyto změny co nejdříve prosadili. My se nenacházíme v prostředí na prázdném ostrově. Ta konkurence je neúprosná, nám v některých tématech nestačí, opravdu nestačí jenom dohánět něco. My musíme opravdu přidat výrazně na plynu, protože v těchto oblastech to potřebujeme pro růst naší ekonomiky.

Krátký komentář k tématu trhu práce. Já bych tady podtrhl slovo spolupráce. Je to z mého pohledu poprvé, kdy se snažíme vybudovat opravdu silný, velmi silný a efektivní datový základ pro zmapování trhu práce. A nejenom zmapování, ale zejména i to, abychom si byli vědomi toho, že když učiníme jedno konkrétní rozhodnutí – a my jsme diskutovali nad deseti takových tematických bloků, že víme, že v některých případech je nutné vykonat investici do trhu práce, abychom na druhé straně měli také ten správný efekt v příjmech do státního rozpočtu, efekt v sociálních a zdravotních odvodech. To téma je svým způsobem velmi sofistikované. Bude si vyžadovat velmi důslednou a pečlivou práci vlastně všech aktérů. My poprvé vlastně svým způsobem technologicky vytváříme platformu o spolupráci mezi různými ministerstvy v této podobě. 

Já jsem rád a chtěl bych tady vyzdvihnout velmi dobrou spolupráci nejenom s Ministerstvem práce a sociálních věcí, ale samozřejmě i s kolegy z Hospodářské komory, uvnitř Svazu průmyslu a dopravy a pochopitelně jsme rádi, že si i ostatní členové vlády uvědomují nutnost reagovat na tuto situaci, protože stejně jako u vědy, výzkumu, vývoje a inovací, i tady v oblasti trhu práce je konkurence velmi tvrdá. Demografie, demografická křivka je neúprosná a okolo ležící státy, jako je Německo a další, na to reagují zákonnými úpravami, na to musíme najít správnou odpověď. Děkuji.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já také děkuji, otevírám prostor pro dotazy, Česká televize.

Karolína Jelínková, Česká televize: Dobrý večer, já bych měla vlastně dva dotazy. Paní ministryně, co se týče těch legislativních změn ohledně vědy a výzkumu, můžete připomenout harmonogram, kdy byste chtěla, nebo jak bude ten zákon postupovat, v jaké je fázi, jestli to můžete připomenout? Děkuju.

Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace: Zákon je v tuto chvíli v připomínkovém řízení. Očekávám teď asi do čtrnácti dnů, že toto bude ukončeno. Samozřejmě vzhledem k tomu, že novela není nový zákon, je to první zákon po dvaceti letech, předpokládám, že těch připomínek přijde poměrně hojně, přesto bych chtěla někdy v prvním čtvrtletí příštího roku předložit tento zákon vládě. Následně samozřejmě do Poslanecké sněmovny, kde, jak víte, je velmi obtížné předjímat dobu projednání. 

Karolína Jelínková, Česká televize: A zastavila bych se ještě u toho modelu, který zmiňoval pan Zajíček. Rozumím tomu, že to nechcete příliš komentovat do detailů, tak se zeptám trošičku jinak. Vy jste mluvil o aktivizaci vlastně pracovní síly. Tak jaké bariéry jako ty největší jste si vlastně identifikovali? Napadá mě, tady se mluvilo o částečných úvazcích, vláda přišla s podporou pro určité skupiny, tak možná pokračovat co se týče tohoto… Nebo co jste si identifikovali jako největší překážky?

Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR: Určitě, jak už jsem říkal, my to budeme skutečně prezentovat v následujících dnech nebo týdnech a tam to bude vše vidět, ale určitě v každé cílové skupině, kterou jsme si identifikovali, a brali jsme skutečně ty nejklíčovější, nejdůležitější, tak chceme odstranit bariéry, které tady máme.

To také bude znamenat třeba změnu některých zákonů, ať už je to zákoník práce, zákon o zaměstnanosti, popřípadě další, zákon o pobytu cizinců, které se budou muset změnit a budou se z našeho pohledu muset změnit velmi rychle právě proto, aby se co nejrychleji uvedly do praxe a začaly působit na český pracovní trh.

Jeden z příkladů, které si dovolím možná říct: Cílová skupina rodiče na rodičovské dovolené a jejich rychlejší zapojení do pracovního procesu. Samozřejmě, že dominantně jsou to spíše ženy, které jsou na mateřské dovolené, a kapacita, řekněme, zaopatření o děti v době, kdy tedy by chodily, byť třeba na částečný pracovní úvazek, je dnes limitovaná nabídkou samozřejmě školek nebo dětských skupin, které by se mohly o jejich děti postarat.

Takže proto také si myslím, že je velmi důležité, že to probíráme právě na Vládním výboru pro strategické investice, protože najednou, řekněme, z těch měkkých investic, což je trh práce a investice do lidí, se přesouváme přirozeně do těch tvrdých investic, v tomto případě třeba do úpravy budov nebo výstavby budov nebo doplnění té kapacity například pronájmem a dalšími. Takhle to spolu úzce souvisí, a proto si myslím, že právě vládní výbor k tomu má veškerý puvoir pro to, aby se ty bariéry na mnohých místech snažil odstraňovat.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Poprosím pana Wojnara o doplnění.

Bohdan Wojnar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR: Jenom velice krátce. My jsme si velmi vědomi toho faktu, že hospodářská politika je to, co vytváří vlastně zdroje pro tento stát, a sociální politika je to, co má vytvářet podmínky pro to, aby tyto zdroje vznikaly. A když bych to řekl velmi konkrétně: Jedno z těch témat je určitě téma zákoníku práce. Musíme pracovat na tom, abychom opravdu dokázali do tohoto vnést ty správné prvky flexibility zákoníku práce, jeho modernizace, protože ten musí být základem pro moderní a udržitelný trh práce. Takže to je velmi důležité téma a jsme velice rádi, že jsme tento proces nyní otevřeli. Stanovujeme priority, akcentujeme potřeby zaměstnavatelů, ale samozřejmě víme, že to téma má tu druhou stranu mince, že musíme velice balancovat i s tou sociální soudržností. Nicméně tu urgenci tam vnímám velmi silně.

A možná ještě poslední věta, pan Zajíček to koneckonců zmínil. My musíme se naučit pracovat s tím, že ta témata jsou velmi úzce provázána.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju, další dotazy nevidím, tiskovou konferenci končím. Děkujeme za pozornost, přejeme pěkný večer na shledanou. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání Vládního výboru pro strategické investice, 22. listopadu 2023

Související zprávy